Hlavní obsah

Rychlá vata: Investor Vávra odpovídá na otázky posluchačů

Foto: Seznam Zprávy

Poslechněte si odpovědi Radovana Vávry.

Reklama

Článek

Co je trojkyblíková metoda? A existuje spořící produkt, který by porazil inflaci? Radovan Vávra odpovídá na otázky, které mu zasílají posluchači investičního podcastu Ve vatě.

Projděte si všechna videa, která jsme pro posluchače dosud zveřejnili na Twitteru. Tam ostatně můžete posílat své dotazy – stačí použít hashtag #rychlavata. Případně jsme tu pro vás na e-mailu audio@sz.cz. Všechny díly podcastu Ve vatě najdete tady.

Trojkyblíková metoda

Co je ta slavná trojkyblíková metoda?Video: Seznam Zprávy

Trojkyblíková metoda je strategie, která se nehodí pro fázi hromadění majetku, ale ve fázi, kdy majetek užíváte. Vaším cílem je, aby vám peníze v důchodu nikdy nedošly. Jak to udělat?

V prvním kyblíku je hotovost, v druhém vládní obligace a ve třetím je indexový fond, vysvětluje ve videu Radovan Vávra.

Rozdíl mezi aktivní a pasivní investiční strategii a v jaké fázi se hodí, jsme probírali v tomto dílu:

Index S&P 500 a banky

Jak se dostat k ETF fondům, které kopírují S&P 500?Video: Seznam Zprávy

Posluchače zajímá, jak se dostat k ETF fondům navázaným na S&P 500 v českých kamenných bankách. Podle jejich zkušeností je často nenabízejí.

„Kamenné banky je nenabízejí primárně proto, že mají podobné produkty, které jsou pro ně ale finančně výhodnější. Jak už to bývá, dobrou nabídku si musíte občas vybojovat. Případně prostě jděte do jiné banky nebo instituce,“ říká Vávra.

Detailnější pohled na ETF fondy, které kopírují vývoj amerického akciového indexu S&P 500, nabízíme v tomto přehledu:

A zase ten index

V čem je index šikovnější než jednotlivé tituly?

Posluchač Petr se ptá, proč je výhodnější investovat do indexu S&P 500 než investovat do jednotlivých titulů Alphabet, Apple, Microsoft a Amazon.

„Investujeme dlouhodobě a index pro nás dělá dvě věci, které toto čtyřakciové portfolio neumí. Index se sám stará o to, že sám hledá vítěze - S&P 500 jede podle tržní kapitalizace, takže pokud některá z těchto společností oslabí, tak ji v indexu nahradí ta úspěšnější. Zadruhé, investiční portfolio složené pouze ze čtyř akcií vysoce korelovaných akcií je mimořádně riskantní,“ odpovídá Radovan Vávra.

Radovan Vávra

*1963. Investor, bývalý bankéř, majitel twitterového účtu @BlanikZ.

V 90. letech byl členem představenstva Citibank. Mezi roky 2000 až 2001 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Komerční banky. V letech 2002 až 2003 šéfoval Union bance.

Je řadovým členem TOP 09 na Praze 1.

Mám dát dětem vlastní kartu?

Jak naučit děti investovat?Video: Seznam Zprávy

Jak naučit děti zacházet s penězi? „Klidně dětem tu platební kartu dejte. Spousta bank tohle umožňuje, mají speciální dětská konta. Dejte jim limitovaný rozpočet a s dětmi ho na konci měsíce projděte položku po položce,“ dává návod Radovan Vávra.

Základům finanční gramotnosti jsme se také věnovali v podcastu Ve vatě:

Investice do nemovitostí

Do jakých nemovitostí investuje Radovan Vávra?Video: Seznam Zprávy

„Do nemovitostí investuji a docela pravidelně o tom informuji na Twitteru. V roce 2021 jsem měl v plánu dvě fyzické investice, jednu do komerční nemovitosti v Chorvatsku a jednu v Česku. Vždy kupuju jednotlivé hmatatelné projekty a hmatatelné domečky, které si můžete zapsat do katastru nemovitostí,“ odpovídá investor na dotaz posluchače Lukáše Zaňka.

Hypotékám a investicím do nemovitostí jsme se naposledy věnovali v tomto podcastu:

Ve vatě

Podcast Radovana Vávry a Markéty Bidrmanové. Poslechněte si konkrétní rady známého investora na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství.

O čem byste chtěli poslouchat příště? Co máme zlepšit? A co naopak určitě neměnit? Vaše připomínky, tipy i výtky uvítáme na adrese audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované