Hlavní obsah

Ve vatě díky S&P 500? Jak spořit na důchod pomocí amerických akcií

Foto: Shutterstock.com

Na index S&P 500 je navázáno velké množství ETF fondů od řady emitentů. Ilustrační obrázek.

Reklama

aktualizováno •

Redakce SZ Byznys na základě dotazů posluchačů podcastu Ve vatě připravila detailnější pohled na burzovně obchodované fondy (ETF), které kopírují vývoj amerického akciového indexu S&P 500.

Článek

Investiční podcast Ve vatě, za kterým stojí redaktorka SZ Byznys Markéta Bidrmanová a investor Radovan Vávra, má mezi posluchači velký ohlas a s tím se množí také dotazy. Mnoho jich směřuje k tématu pravidelného investování do amerického akciového indexu S&P 500 prostřednictvím ETF, které Radovan Vávra často doporučuje dnešním třicátníkům. V tomto speciálním článku se tak podíváme, u jakých společností může český investor tato ETF nakupovat a jaké jsou za to poplatky.

Index S&P 500 odráží výsledky přes 500 nejvýkonnějších amerických firem, z velké části technologických, obchodovaných na amerických burzách Nyse a Nasdaq. Jedná se o jeden z nejsledovanějších a nejspolehlivějších indexů, jelikož dobře reprezentuje nejen stav celého trhu, ale i výkonnost americké ekonomiky obecně.

Začínající investoři se často ptají: „Jak koupit index?“ V první řadě je nutné si uvědomit, že index S&P 500 je ukazatel, do kterého nelze investovat přímo – index je jen statistická metrika, vážený průměr cen akcií.

Možností je tedy investovat do jednotlivých akcií z indexu, nebo do nějakého finančního instrumentu, který je na index navázán. Pro drobné investory však může být přímý nákup akcií finančně náročný. Navíc by bylo nutné nakoupit alespoň jednu akcii každé z 500 firem, aby se obsáhl celý index. Jenže některé akcie stojí i několik tisíc dolarů. Mnohem dostupnější je tak nákup indexu prostřednictvím burzovně obchodovaného fondu – ETF.

ETF na index S&P 500

Na index S&P 500 je navázáno velké množství ETF fondů od řady emitentů. Některé sledují index S&P 500 pasivně, jiné si z něj zase vybírají část akcií například podle sektorů nebo valuací.

Náklady na správu ETF fondů jsou minimální, protože se pouze kopíruje složení vybraného indexu. To je velká výhoda oproti klasickým podílovým fondům, kde jsou poplatky několikanásobně vyšší. Na druhou stranu investoři musí počítat s měnovým rizikem, protože většina ETF se obchoduje v amerických dolarech nebo v eurech.

Kde nakupovat

Fondy ETF se standardně obchodují přes webové platformy brokerských společností nebo pomocí mobilních aplikací. Jakmile máte založený obchodní účet, tak na něj můžete poslat peníze, které využijete k investování.

Samotný nákup a prodej ETF je díky internetu velmi rychlý a relativně jednoduchý. Vyberete množství cenných papírů nebo zadáte částku, kterou chcete pravidelně investovat a jednoduše dané ETF nakoupíte s tím, že můžete kdykoliv prodat. Broker si obvykle účtuje jednorázový poplatek za zprostředkování transakce, který se většinou pohybuje do jednoho procenta.

Index S&P 500 lze přes ETF obchodovat skrze několik tuzemských společností. ETF populárního akciového indexu nabízí například Patria Finance, LYNX, XTB, Degiro nebo Fio Banka. Obecně se tedy jedná o brokery, kteří umožňují nákup klasických akcií.

Velmi populárním se v poslední době stalo obchodování přes mobil. Mobilní aplikace, kde lze nakupovat ETF, nabízí například společnosti Portu, Fondee či Indigo od Patria Finance.

Naopak tuzemské banky z velké části ETF fondy nenabízí. „Fondy typu ETF se využívají především pro investování do akciových titulů, respektive do akciových indexů. Tyto fondy nejsou povětšinou aktivně spravovány, přestože v posledních letech se množství aktivně spravovaných ETF fondů zvyšuje celosvětově rychleji než těch pasivně spravovaných,“ uvedla pro SZ Byznys Petra Kopecká z Raiffeisenbank.

„Naše fondy jsou aktivně spravovanými fondy. Nevidíme velkou přidanou hodnotu v nabízení korunových pasivně řízených fondů na světové akciové indexy. Proto takový produkt nenabízíme. Pokud je nám známo, tak na našem trhu žádné takové korunové ETF nabízeny nejsou. Pro uspokojení poptávky jsou podle našeho názoru dostatečné zahraniční ETF fondy,“ dodává.

Pokud byste si však nechtěli zakládat nový účet u společnosti, které ETF na americký index nabízí, měla by vám banka i přesto pomoci. Velká část tuzemských bank totiž nabízí podílové fondy, které americký index S&P 500 určitým způsobem kopírují. Podle investora Radovana Vávry je potřeba kontaktovat banku a takový produkt si vyžádat.

Kde můžete investovat do indexu S&P 500

Patria Finance

Možností, jak s Patria Finance jako čelním tuzemským obchodníkem s cennými papíry investovat do amerického indexu S&P 500, je více. Kromě konkrétních akcií jsou to především pro klienta nákladově velmi výhodné burzovně obchodované fondy ETF. V nabídce můžeme najít iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS a iShares Core S&P 500 USD.

Indigo

S indigem klient investuje do ETF a skrze ně do akcií či dluhopisů. Algoritmus indiga nejprve sám najde optimální mix dle cílů investora, minimalizuje rizika a pak investici i vývoj na trzích neustále hlídá. Indigo umí samo zakročit, investici přeskupit a třeba i ponechat proměnlivou část v hotovosti, aby chránilo před růstem rizika a případnými ztrátami vlivem tržního vývoje.

Fio banka

Fio banka svým klientům umožňuje přístup na vybrané trhy s cennými papíry, na nichž je možné s některými ETF obchodovat. Ve Fio bance může klient obchodovat s cennými papíry snadno online a bez omezení minimální částkou. Může tak v reálném čase sledovat vývoj svých investic a samozřejmě nakoupit nebo prodat akcie i jiné cenné papíry během pár vteřin. Investovat do indexu S&P 500 lze pomocí ETF iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS a SPDR S&P 500 UCITS.

Raiffeisenbank

Prostřednictvím Raiffeisenbank je možné investovat jak přímo do jednotlivých akcií obsažených v indexu S&P 500, tak samozřejmě i do burzovně obchodovaných fondů ETF navázaných na tento index. Mezi ETF, které má Raiffeisenbank v nabídce, patří Vanguard S&P 500 ETF, iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF (Acc), iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc), SPDR S&P 500 UCITS, Invesco S&P 500 EUR Hedged UCITS a další. Raiffeisenbank umožnuje online obchodování s akciemi i ETF na většině světových trhů a ve všech hlavních měnách.

XTB

XTB patří nejenom v Česku, ale i v celé Evropě mezi známé brokery. Dlouhodobé zaměření tohoto brokera je spíše na forex a CFDs. Nicméně od roku 2018 nabízí investorům i možnost nákupu akcií a ETF. Investoři neplatí komisní poplatky, pokud nezobchodují v daném měsíci více než 100 000 eur. Investovat do indexu S&P 500 lze pomocí ETF iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS, iShares Core S&P 500 USD a SPDR S&P 500 UCITS.

LYNX

LYNX umožňuje přístup k obrovskému výběru ETF. S nízkými poplatky a oblíbenou klientskou podporou je LYNX vhodnou volbou jak pro dlouhodobého ETF investora a také pro krátkodobého ETF spekulanta. Stejně jako u akcií, i u ETF je dostupná široká nabídka příkazů a trading nástrojů. Investovat do indexu S&P 500 lze pomocí ETF iShares Core S&P 500 USD.

Degiro

Investoři, kteří uvažují o pravidelných nákupech ETF fondů kopírujících index S&P 500, mohou zauvažovat rovněž o brokerovi Degiro, který umožňuje nákupy realizovat jednou měsíčně zdarma. Investovat do indexu S&P 500 lze pomocí ETF iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS a Vanguard S&P 500.

Portu

Společnost vznikla v roce 2018 jako projekt české investiční společnosti WOOD & Company, která vlastní licenci ČNB jako obchodník s cennými papíry. Portu nabízí dva typy investování – sestavuje portfolio na míru, náročnější investoři si mohou sestavit portfolio sami podle sebe.

Co se týče fondů kopírujících index S&P 500, v nabídce má iShares Core S&P 500 UCITS ETF a iShares Core S&P 500 EUR Hedged UCITS.

Fondee

Jednotlivé investiční profily, které Fondee nabízí, jsou složené z kombinací různě zaměřených ETF od akciových indexů S&P 500 nebo evropských akcií STOXX Europe 600, až po dluhopisové ETF kombinující státní a korporátní dluhopisy z celého světa. V investičních profilech má zařazené ETF Invesco S&P 500 EUR Hedged UCITS.

AKTUALIZACE, 19. 1. 2022, 10:46: Do tabulky v článku jsme doplnili další informace k nabídce Fio banky a Patria Finance.

Reklama

Doporučované