Hlavní obsah

Vlevo dole: Fiala dělá s prezidentskou volbou chybu, před kterou sám varoval

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Tři kandidáti, kterým vládní koalice Spolu vyjádřila podporu – není to málo, pane premiére?

Reklama

Článek

Koalice Spolu nepřekvapila. Po měsících trápení s hledáním vlastního prezidentského kandidáta přiznala, že žádné jméno nemá. A vyzvala voliče, ať si vyberou mezi Danuší Nerudovou, Petrem Pavlem a Pavlem Fischerem.

„V současné situaci už asi nic lepšího udělat nešlo. Přesto musí být minimálně pro ODS zklamání, že nedokáže přijít s vlastním kandidátem,“ myslí si autorka podcastu Vlevo dole Lucie Stuchlíková.

Koalice trojici kandidátů ani nepodpořila přímo, protože tuší, že o nálepku vládního kandidáta v tuto chvíli nikdo nestojí. Možná s výjimkou Pavla Fischera, který se potřebuje dotáhnout na zbývající dva kandidáty a zmínka z úst premiéra podpořila jeho čerstvě oznámenou kandidaturu.

„Myslím si, že tři kandidáti jsou moc. Přesně před tím, aby o stejné voliče bojovalo příliš mnoho kandidátů, varoval ještě v lednu premiér Petr Fiala. To si ale ještě myslel, že najde svého kandidáta, za nímž se sjednotí ostatní,“ říká Václav Dolejší.

„Jsem vlastně překvapená, že dva favority rozšířili o jméno Pavla Fischera, který bude jen dál tříštit síly,“ dodává Stuchlíková. Podle Dolejšího by situaci mohl zachránit slovenský scénář – tedy že se na poslední chvíli některý z kandidátů vzdá kandidatury ve prospěch ostatních.

Není to příliš velký optimismus? Je taktika koalice Spolu odpovědnost, nebo z nouze ctnost? A jakou roli v těchto volbách sehraje Katolický dům v Blansku?

Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované