Hlavní obsah

Vlevo dole: Máme ještě čas? Nebo musí Česko narazit do zdi?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Když se „restart Česka“ nepovede, dá od něj premiér ruce pryč?

Reklama

Článek

Podcast Vlevo dole dostal pozvání od pražských skautů, aby zapřednášel na téma „Máme čas?“. Před plným sálem se tak probralo kdeco: ekonomika, energetika, školství i zdravotnictví.

Vláda se chystá „odmrazit“ Česko, zatím ale nikdo moc netuší, jak přesně má slibovaný restart vypadat. „Žádná vláda na světě takový restart nezařídí, musí jen vytvářet dobré podmínky,“ myslí si Václav Dolejší.

Poslechněte si záznam živého vystoupení Vlevo dole:

Česká republika potřebuje velké reformy, ty mají ale podle Lucie Stuchlíkové jeden háček: „Vždycky to na začátku stojí hodně peněz. Musí se do toho investovat – a vracet se to začne až v budoucnu.“

Reformy jsme měli spustit, když se zemi dařilo. Nebo si na ně v té době aspoň šetřit. Jenže to se nestalo a pak přišel covid, válka a energetická krize.

„Se zásadními reformami je třeba přijít hned zkraje volebního období, aby byl prostor je se všemi důkladně probrat. Ne v půlce mandátu, kdy už vlastně na nic nezbývají peníze,“ dodává Dolejší.

Odejdou mladí Češi do zahraničí? Jak Václav předběhl Ivana Bartoše při zavádění elektronické občanky? A co Lucie radí skautům, jestli chtějí větší dotace? Poslechněte si záznam živého vystoupení Vlevo dole!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Speciál Seznam Zpráv „Zadlužené Česko“

Foto: Seznam Zprávy

Speciál Seznam Zpráv na VŠE.

Konsolidační balíček, který má napomoci ozdravení státní kasy, se vládě povedlo prosadit jak u zákonodárců, tak u prezidenta. Jak se opatření povedla a jak moc díky nim stát uspoří? A kdy se dá očekávat oživení naší ekonomiky?

Marie Bastlová z podcastu Ptám se já bude zpovídat ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) a hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka. Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší z podcastu Vlevo dole pak rozeberou, proč Česko stále více zaostává za dalšími zeměmi EU.

To vše už ve čtvrtek 14. prosince od 17:00 ve Vencovského aule na VŠE v Praze.

Akce je pro studenty i veřejnost a ptát se můžete i vy! Kvůli omezené kapacitě je potřeba se na ni registrovat zde.

Reklama

Doporučované