Hlavní obsah

Vlevo dole: Ficův favorit je možná ještě silnější, než se zdá

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Billboardy favorita voleb Petera Pellegriniho a dotahujícího se soupeře Ivana Korčoka.

Reklama

Článek

Zatímco v Česku jsou prezidentské volby zásadní událostí, kterou jsme až posedlí, Slováci je zas až tolik neřeší. Možná cítí, že to, co Robert Fico rozpoutal po parlamentních volbách, už žádná hlava státu nezastaví.

Poslechněte si čerstvou epizodu podcastu:

Favoritem volby je bývalý Ficův spolustraník a jeho současný koaliční partner Peter Pellegrini. Jeho hlavní soupeř, diplomat Ivan Korčok, se snaží voliče přesvědčit tím, že bude jakousi protiváhou – aby „Fico neovládl všechno ve státě“.

„Pellegrinimu sice škodí jeho minulost ve Směru, ale slovenský volič už prokázal, že tohle mu až tolik nevadí. Víc mu podle mě může uškodit pověst někoho, kdo sám nic neřídí a jen si běhá k Ficovi pro notičky,“ myslí si Lucie Stuchlíková.

Korčok se v poslední době podle průzkumů na svého soupeře dotahuje. Pravděpodobně mu pomáhá Ficova vláda – která svými ostrými kroky vůči médiím, policii, nevládkám a vlastně komukoli nepohodlnému burcuje svoje odpůrce.

Nová rubrika podcasterů z Vlevo dole:

„Já bych byl opatrný. Slovenská společnost je nedůvěřivá a voliči Pellegriniho možná nepřiznávají, koho skutečně budou volit. Myslím, že je ve skutečnosti mnohem silnější, než se zdá,“ říká Václav Dolejší.

Sáhnou Slováci znovu po prezidentu nepolitikovi? Proč je jednou z hlavních postav prezidentské debaty na Slovensku český premiér? A kdy už to v Česku bude jako u našich sousedů? Pusťte si celou epizodu v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované