Hlavní obsah

Když do rodinných vztahů vstoupí dezinformace

Foto: Profimedia.cz

Recept na zachování rodinných vztahů při hádkách o politice? Mít nadhled a uvědomit si, že nás spojují i jiné věci.

Reklama

Článek

S rodinou a blízkými se ne vždy na všem shodneme, v napjaté době konfliktů přibývá a vše se ještě násobí, když přijde na politiku, nebo dokonce dezinformace. Jak si přes neshody uchovat dobré vztahy s blízkými, nám radil psycholog Adam Suchý.

„Dřív se v pravidlech slušného chování říkalo, že je dobré se vyhnout tématům, která souvisejí s náboženstvím, politikou a s nemocemi. Toho bych se držel v případě, že chceme mít klidný večer, protože tohle jsou přesně témata, u kterých se lidé hádali vždy, ale dnes je to složitější kvůli tomu, jak jsou přehlcení záplavou informací,“ říká psycholog Adam Suchý v dalším díle podcastové série Výdech o duševním zdraví.

Celý rozhovor si můžete poslechnout níže, část nabízíme také v přepsané formě.

Uvedu příklad od našeho posluchače. Říká, že ho otec obvinil z neúcty ke své zemi a zaprodání se zrádným ideologiím. Měl chuť s ním kvůli tomu přerušit veškerý kontakt. A i když se komunikace mezi nimi později obnovila, ta zeď je tam už pořád. Říkám si tedy, proč se uchylujeme k takovýmto velmi razantním krokům.

Měli bychom to zkusit nebrat tak smrtelně vážně, jako závažné téma, od kterého nejsme schopni poodstoupit. Nedávat do toho tíhu, která by měla zasáhnout vztahy. Zkusit to nahlédnout tak, že je to jen nějaká hádka o názor a pohled na svět.

V tom jsme se vždy lišili, ale nemusí to mít zatěžující funkci pro vztah. Prostě si nerozumíme, neshodneme se, ale je tu zřejmě spoustu věcí, které nás stále spojují, jsme rodina nebo přátelé.

Poslechněte si předchozí díl podcastu

Není ta hranice v momentě, kdy už cítíme, že z druhé strany není zájem o hledání kompromisu?

Řeknu příklad. Řešil jsem problém s manželem, který byl až naléhavě agresivní, ale pak jsme s jeho paní probrali, že ve skutečnosti je za jeho jednáním strach. Ten tam bývá velmi často.

Úzkost z nejistoty z toho, že něčemu nerozumím, nás vede k agresi. A když člověk rozpozná, že se nebaví s agresivním pomatencem, ale s člověkem, který má strach a nevyzná se v tom, může změnit svůj přístup a začít celou věc vidět jinak.

Může to mít i nějaké vyloženě pozitivní výsledky?

Možná ve smyslu uvědomění si, že informací je na nás moc a máme problém to všechno roztřídit. Možná bychom měli směřovat k nadhledu, že zkrátka některé věci nepřečtu a neporozumím jim, ale přijmu, že musím žít s nejistotou.

S Adamem Suchým jsme řešili také situace, kdy se objeví nějaká vlivná názorová autorita mimo rodinu, nebo co dělat v případě, kdy musíme přejít k argumentaci a vyvracení dezinformací.

Poslechněte si celý rozhovor v přehrávači v úvodu článku.

Výdech

Podcastová série o duševním zdraví. Novinářka Šárka Kabátová se ptá psychoterapeutů a odborníků, jak zvládat současné výzvy a zachovat klidnou hlavu.

Nový díl každý čtvrtek. Odebírejte na platformě Podcasty.cz, Apple Podcasts, Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Za úvodní konzultace děkujeme serveru Psychologie.cz a jeho šéfredaktorovi Janu Majerovi.

Reklama

Doporučované