Hlavní obsah

Austrálie končí s vývozem plastu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Představitelé australské vlády se dnes dohodli na stanovení harmonogramu zákazu vývozu plastového odpadu, který je nyní odvážen k regionálním sousedům včetně Indonésie, Malajsie, Thajska a Vietnamu. Opatření se vedle plastů bude týkat rovněž papíru, skla a pneumatik, uvedla agentura AP.

Článek

Likvidace odpadu je akutním problémem od roku 2017, kdy Čína, která byla pro australský odpad hlavní destinací, zakázala dovoz téměř veškerého plastového odpadu ze zahraničí.

„Nedojde k žádnému vývozu plastů, papíru a skla do jiných zemí, kde hrozí riziko, že tento odpad skončí v našich oceánech, ať už u Velkého bariérového útesu, kde o výskytu odpadu máme silné důkazy, nebo kdekoli jinde,“ řekl australský premiér Scott Morrison. Požaduje, aby byl zákaz zaveden co nejdříve, a nečeká, že změna bude trvat roky. V současné době se podle něho v Austrálii recykluje jen 12 procent tříděného odpadu.

V loňském roce Austrálie vyvezla téměř 4,5 milionu tun odpadu, zejména do asijských zemí, což ji stálo 2,8 miliardy australských dolarů (téměř 44 miliard Kč).

Reklama

Související témata:

Doporučované