Hlavní obsah

Koala na ohořelém stromě. Symbol velkého požáru, se kterým Austrálie bojuje už tři dny

Rozsáhlé požáry sužují východ Austrálie.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Na severovýchodě Austrálie už tři dny hoří lesy. Před rozsáhlými požáry už utekly stovky lidí.

Článek

V australských státech Queensland a Nový Jižní Wales už tři dny hoří na více než 50 místech, podle serveru The Guardian je míst požáru až 70. Agentura Reuters uvádí, že ohňů je více než 100. Australská vláda v sobotu vydala prohlášení, ve kterém uvedla, že se evakuovalo několik stovek obyvatel a bylo zničeno nejméně 24 domů. Podle televize 9news došlo na několika místech k výpadkům proudu, bez elektřiny zůstává několik tisíc lidí.

Zatím nejsou hlášeny ztráty na životech, v pátek se ale při hašení požáru silně popálil dobrovolný hasič. Ten je podle Reuters ve vážném, ale stabilizovaném stavu v nemocnici.

Queenslandská premiérka Annastacia Palaszczuková vyzvala občany, aby uposlechli výzvy k evakuaci poté, co v pátek jedna osoba odmítla opustit svůj dům. Také přislíbila pomoc australské vlády občanům, kteří ztratili domov. „V současné chvíli je zde několik rodin, které si prochází velmi traumatickým obdobím,“ řekla médiím Palaszczuková.

Nejhůře postiženi jsou obyvatelé Gold Coast, podle vlády by mohlo trvat i týden, než se hasičům podaří dostat oheň pod kontrolu, informuje agentura AP. Rozšiřování ohně navíc pomáhá silný vítr a nízké srážky. Podle některých předpovědí by ohně mohly hořet i několik týdnů. Oheň přitom ohrožuje nejen lidi, ale i zvířata. Hasiči tak kromě lidí evakuují i uvězněný dobytek.

Podle The Guardian zůstává nejméně 26 ohnisek zcela nekontrolovaných včetně jednoho, které způsobilo požár v zemědělské oblasti. S ohněm bojuje více než 500 hasičů.

Začátek jara v Austrálii v minulosti nebyl obdobím požárů, v posledních dvou letech se ale východní pobřeží potýká s mimořádným suchem a nízkými srážkami.

Reklama

Související témata:

Doporučované