Hlavní obsah

Austrálii po nejteplejším měsíci v historii sužují požáry, plameny dnes pohltily už 19 domů

Agentura Reuters zveřejnila záběry australských hasičů, kteří bojují se sérií požárů na jihovýchodě kontinentu.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Australští hasiči bojují s požáry na severovýchodě státu Nový Jižní Wales, které ve čtvrtek zničily 19 domů.

Článek

Přes 40 000 hektarů půdy spálily tři požáry v australském státě Nový Jižní Wales, informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní hasiče.

Hasiči video hořícího domu v oblasti Tingha, kde shořelo celkem devět domů. Dohromady jich za jediný den lehlo popelem nejméně 19. Úřady vyzvaly místní obyvatele k ostražitosti.

Austrálie se v posledních měsících vypořádávala s celou řadou požárů. Podepsala se na tom i vlna veder, která kontinent sužovala minulý měsíc. Průměrné teploty napříč zemí převyšovaly v lednu 30 stupňů Celsia. Město Adelaide na jihu země překonalo svůj vlastní teplotní rekord, když se rtuť teploměru vyšplhala až na 49,5 stupně Celsia.

Zatímco vyprahlý jih Austrálie trápí požáry, deštné pralesy na severu země se na začátku měsíce potýkaly se záplavami. Tropický sever australského kontinentu je v tomto období zvyklý na monzunové deště, nicméně začátkem měsíce během několika dní spadlo na některá místa tolik vody, co v průměru za celý rok.

Reklama

Doporučované