Hlavní obsah

Automobilový sektor varuje před dopady brexitu bez dohody

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační obrázek.

Reklama

Evropský automobilový průmysl kvůli koronavirové krizi zaznamenal stomiliardovou ztrátu. Prohloubit by ji mohl brexit bez dohody. Proto sektor vyzval Evropskou unii a Velkou Británii k dosažení dohody o volném obchodu.

Článek

Evropský automobilový průmysl vyzval vyjednavače z Evropské unie a Británie k bezodkladnému dosažení dohody o volném obchodu. Varoval, že neúspěch jednání by mohl automobilovému sektoru v příštích pěti letech způsobit obchodní ztráty až 110 miliard eur (2,9 bilionu Kč) a ohrozit výrobu zhruba tří milionů vozidel. Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) dnes upozornilo, že evropský automobilový sektor už letos kvůli koronavirové krizi přišel o produkci v hodnotě kolem 100 miliard eur.

„Aby se toto odvětví zaměstnávající 14,6 milionu lidí vyhnulo druhému hospodářskému úderu, vyzývá vyjednavače k bezodkladnému dosažení dohody, která zajistí nulová cla,“ dodalo sdružení.

Pokud vyjednávači do konce roku dohody nedosáhnou, bude obchod mezi EU a Británií podléhat nepreferenčním pravidlům Světové obchodní organizace (WTO). To by znamenalo desetiprocentní cla na osobní auta a cla až 22 procent na dodávkové a nákladní automobily. Cla by navíc zasáhla i dodavatele automobilových součástek, upozorňuje ACEA.

„Automobilový průmysl potřebuje stabilní a spolehlivé podmínky. Obě strany by utrpěly velkou újmu, pokud by odchod Británie (z EU) skončil zavedením cel ve vzájemném obchodě,“ uvedla prezidentka německého svazu automobilového průmyslu VDA Hildegard Müllerová.

„Šok v podobě cel a dalších obchodních bariér by prohloubil škody, které způsobila globální pandemie a hospodářská recese,“ upozornil šéf britského svazu výrobců a prodejců automobilů SMMT Mike Hawes.

Reklama

Doporučované