Hlavní obsah

Až 30 procent při nákupu léku pro sebe. Odhalili jsme letité tajemství českého zdravotnictví

Policie prošetřuje systém takzvaných bonusů v českém zdravotnictví.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Seznam získal zhruba dvacet smluv mezi dodavateli léků a největšími českými nemocnicemi. Tyto dokumenty ukazují, jak vysoké slevy nemocnice dostávají od farmaceutických firem a nevrací je zpětně zdravotním pojišťovnám.

Článek

V českém zdravotnictví řadu let panuje systém, o němž všichni vědí, že se pohybuje na hraně legitimity, a přece ho nemocnice masově používají.

Zjistit ale, jak vysoké slevy inkasují zdravotnická zařízení, bylo prakticky nemožné. Před několika týdny tento systém začalo šetřit vrchní státní zastupitelství.

Seznam se nyní dostal k dlouho utajovanému tajemství nemocničních obchodů. Redakce má k dispozici zhruba dvacet smluv mezi dodavateli a největšími českými nemocnicemi.

A tyto dokumenty jsou přelomové v tom, že si díky nim můžeme prvně udělat představu o tom, jaké peníze se v systému pohybují.

Ze smluv jsme například vyčetli, že v případě velkých nemocnic v Praze, Brně, Plzni, Olomouci, Ostravě, Liberci nebo Ústí nad Labem dosahují slevy podle výše dodávek až do výše třiceti procent. Čísla, která jsme získali, jsou přitom zveřejněna de facto poprvé.

Zmíněné smlouvy dokládají, že nemocnice třeba jen za nákup jednoho léku ušetří miliony ročně. Peníze by přitom měly vrátit zdravotní pojišťovně. Jenže si je nechávají pro sebe a není jasné, kde konkrétně peníze ve zdravotnických zařízeních končí. Soukromé nemocnice si ale díky nim zvyšují zisk.

Reklama

Doporučované