Hlavní obsah

Babiš bude vydán policii, vyplývá z výroků poslanců před dnem D

Většina stran chce vydání Andreje Babiše.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Anketa mezi poslanci, kteří budou ve středu rozhodovat o žádosti policie o vydání šéfa ANO k trestnímu stíhání.

Článek

Většina stran zastoupených ve Sněmovně bude na jednání hlasovat pro vydání předsedy a prvního místopředsedy hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

Policie požádala o vydání Babiše a Faltýnka kvůli financování farmy Čapí hnízdo.

„Je třeba, aby se to vyšetřilo. Já chci jediné - aby se vyjasnilo, jak je možné, že někdo si na rodinném hnízdě dělá svatby a 50 milionů na to přispívá Evropa - to by chtěl každý," uvedl volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek.

ANO: Každý ať hlasuje podle svého

Poslanecký klub hnutí ANO nedal svým členům pokyn, jak mají hlasovat o žádosti policie. Faltýnek to po jednání klubu řekl novinářům. Poslanci ANO přítomní na tiskové konferenci ale označili policejní žádost za nekvalitní a neodůvodněnou, jejím cílem je podle nich ovlivnit říjnové volby do Sněmovny.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Michala Kučery by v západních zemích oba poslanci kvůli podobnému případu sami odstoupili.

Podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika Sněmovna nemůže nahrazovat práci vyšetřovatelů a soudců. „Hlavně, aby byl dán průchod spravedlnosti, byl dán průchod konání orgánů činných v trestním řízení a aby oba pánové měli možnost se očistit,” řekl. Komunistický klub bude hlasovat pro vydání Babiše a Faltýnka, stejně jako to dělal v jiných podobných případech.

Klub ODS nedal pro poslance závazné doporučení, jak mají hlasovat, podle předsedy klubu Zbyňka Stanjury ale všichni poslanci dali najevo, že budou pro vydání. Stanjura řekl, že v tomto případě není důvod využívat poslaneckou imunitu. 

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. Vyšetřování se týká získání padesátimilionové dotace pro vznik farmy Čapí hnízdo na Benešovsku. Babiš a Faltýnek vyšetřování označují za účelovou snahu poškodit ANO před volbami.

Pokud oba politici obhájí v říjnových volbách své mandáty, bude muset o jejich vydání rozhodnout Sněmovna znovu.

Reklama

Doporučované