Hlavní obsah

Babiš Česko výrazně poškodí, říká místopředseda největší frakce EU

Foto: Daina LE LARDIC, European Union 2020

Siegfried Mureșan je místopředseda největší evropské frakce EPP.

Reklama

V pátek se na půdě EP hlasuje o rezoluci ohledně otevření vyšetřování střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Jak českou pozici na mezinárodní úrovni hodnotí místopředseda frakce EPP Siegfried Mureșan?

Článek

Předpokládám, že vy, stejně jako ostatní členové vaší frakce, budete hlasovat pro schválení rezoluce. Je to tak?

Naprosto. Je tam spoustu nejasností, důkazy střetu zájmů. Toto téma má opravdu velmi prominentní postavení v celé aktuální agendě Evropského parlamentu. Dohlíželi na to kolegové z výboru pro rozpočtovou kontrolu, ti největší experti, kteří dávají pozor, aby všechny peníze z Evropské unie končily ve správných rukách. Jak víte, Českou republiku i navštívili a celý problém brali velmi vážně. Konají se k tomu na plénu debaty, pro Evropský parlament je to opravdu důležité téma. Proto je výsledkem rezoluce, kterou já osobně podporuji od samotného začátku. Jsou v tom peníze daňových poplatníků, proto se celá záležitost musí osvětlit. Transparentnost je důležitá. I v souvislosti s koronavirem musíme mít naprostou jistotu, že se peníze rozdělují správně a spravedlivě pro ty, kteří je opravdu potřebují. Na tom stojí hodnoty Evropské unie.

Celá rezoluce se týká českého premiéra. To je vlastně dost důležité a velmi neobvyklé. Buďte upřímný - poškodí to pozici České republiky na půdě Evropského parlamentu?

Ztráta věrohodnosti českého premiéra bude mít velké následky na mezinárodní úrovni, a to hlavně proto, že nebude schopen vyjednat a získat pro svou zemi to, co by mohl. Premiér a jeho vláda jako celek musí komunikovat s mezinárodními společnostmi, které jsou připraveny spolupracovat a investovat v zemi, aby přinesly vyšší a lepší životní úroveň lidem. Věrohodnost není jen otázkou nějaké národní pýchy a politické popularity, ale jde především o velmi vážné ekonomické dopady, které mají vliv na každého občana. Premiér, kterému se dá věřit, bude mít vždycky větší úspěch na mezinárodním poli. Věrohodnost je naprosto zásadní.

Máte s tím nějakou zkušenost?

Znám to velmi dobře z Rumunska, odkud pocházím. Měli jsme u moci socialisty, kteří kontrolovali veškeré státní instituce, zneužívali moc. Když ale vláda skončila, od prvního dne bylo všechno diametrálně rozdílné. S proevropským premiérem najednou jednali i mezinárodní lídři. Důležitý byl ale také otevřený dialog mezi rumunským a evropským byznysem, na kterém benefitují občané. Změna byla opravdu ze tmy do světla. Ze vteřiny na vteřinu. A to především kvůli věrohodnosti premiéra,

Někteří čeští europoslanci, například z Greens nebo ECR zmínili, že se vlastně nejedná až tolik o českého premiéra, ale o obecný problém, který je třeba řešit. Co si o tom myslíte?

Každý členský stát je zavázán k tomu, aby využíval evropské fondy legálně. A úkolem každého členského státu je pozorovat a kontrolovat, jestli se zákony dodržují. Ať se vydáte do jakékoliv země EU, musíte mít jistotu, že jsou soudy nezávislé, policie nezávislá, instituce jsou nezávislé a že všichni dělají svou práci. V tom případě, pokud někdo nedělá nic špatně, nemusí se ničeho bát. Pokud se ale Evropská unie takto zasoustředí na jeden stát, je vidět, že je tam nějaký problém, který musí projít přes všechna patra, přes vyšetřování až ke Komisi. A po tom přesně rezoluce volá, po znovuotevření vyšetřování tohoto případu, není to příliš obecné.

Samozřejmě zásadní událostí tohoto roku je vyjednávání dlouhodobého rozpočtu a fondu obnovy. Co se vlastně bude dít, pokud bude mít český premiér tento „punc“? Vyjednávání mají být téměř souběžně s hlasováním víceméně o jeho kredibilitě…

Rozhodně vůbec není silným vyjednavačem na evropské úrovni, co se týče rozpočtu. A lidé v České republice by si to měli uvědomit. Nebude to jednoduché. Vyjednávání začínají a je jasné, že premiér, se kterým se pojí zneužívání dotací, je rozhodně slabým vyjednavačem. A dá se tedy předpokládat, že z toho Česká republika nevyjde dobře a tak, jak by si čeští občané zasloužili.

Máte docela silný názor na pozici, kterou zastává a bude zastávat český premiér. Je to obecný názor na půdě Evropského parlamentu? Jak jsou na tom členové Renew Europe, do které patří europoslanci z hnutí českého premiéra?

Je jasné, že vedení Renew Europe neustále popírá problém, který český premiér má. Samozřejmě proto, že do frakce patří členové premiérova hnutí. Jako celek musejí být ale politicky odpovědní a vedení si to musí uvědomit, otevřeně o tom mluvit. A také dbát na to, že frakce dodržuje nějaké evropské hodnoty. Prozatím pro mě bylo vedení Renew zklamáním. Nejdůležitější však bude, jak budou v pátek hlasovat.

Možná to z vašeho pohledu budete cítit podobně, ale je tato problematika typická pro země bývalého sovětského bloku? Je to spekulace, ale neexistují k tomu nějaká data?

Ne, pokud vím, tak ne. Víme, že korupce existuje všude po Evropě, v jiné formě a jiné velikosti. Rozhodně nechci stigmatizovat východní země. Ale problém je to veliký, proto se tomu Evropská unie aktivně věnuje a bojuje proti korupčnímu chování všech forem.

Reklama

Doporučované