Hlavní obsah

Babiš chce bezplatné vlaky pro studenty a seniory. Stane se totéž, co na Slovensku?

Duel: Jízdné ve vlacích zdarma. Hosty jsou Markéta Pekarová Adamová a Radka Maxová.

 

Reklama

Vláda Andreje Babiše chce po vzoru Slovenska vozit ve vlacích seniory a studenty úplně zdarma. Na Slovensku systém zavedl premiér Robert Fico už na podzim 2014. Přinesl ale horší kvalitu přepravy, přeplněné a špinavé vlaky.

Článek

Na kolik přijdou bezplatné jízdenky v Česku? A je to přesně to, co sociálně slabým skutečně pomůže? V Duelu se ptáme Markéty Pekarové Adamové, první místopředsedkyně a poslankyně TOP 09, a poslankyně hnutí ANO Radky Maxové.

Podle premiéra Andreje Babiše je bezplatné jízdné pro žáky a studenty do 26 let a seniory nad 65 let potřebné i kvůli vytížení železnic. Jenže zejména příměstské vlaky bývají už teď přeplněné. Navíc je pravděpodobné, že by například Českým drahám nestačily vozy. A musely by si pronajmout další nebo nakoupit nové. Jestli by lidé jezdili zadarmo i u soukromých přepravců, ještě není rozhodnuto.

Před jízdným zdarma varoval mluvčí RegioJet Aleš Ondrůj. Podmínky by měly být nastavené tak, aby nedocházelo k diskriminaci nějaké sociální skupiny. Vlaky zdarma podle něj nebudou využívat zákazníci, kteří nebydlí v blízkosti železnic.

Reklama

Doporučované