Hlavní obsah

Babiš chce skoncovat s klecovým chovem slepic. Agrofert na něm vydělává

Foto: Facebook/Andrej Babiš

Český premiér Andrej Babiš se vyfotil se slepicí a zavzpomínal na Facebooku na to, jak je chovala jeho babička.

Reklama

Andrej Babiš tvrdí, že má rád zvířata a bude se snažit, aby byl zrušen klecový chov slepic. Holding Agrofert přitom dodává na trh na 200 milionů vajec právě z klecových chovů.

Článek

Konec klecových chovů slepic podpořil výbor životního prostředí. Naopak zemědělský výbor Sněmovny, kterému předsedá Jaroslav Faltýnek, zákaz nepodpořil. Podle Andreje Babiše ale není pravda, že poslanci hnutí ANO zařízli zrušení klecových chovů, a ve svém týdenním hlášení tvrdí, že má rád zvířata a začne se klecovým chovem zabývat.

„Sněmovna o tom ještě ani nehlasovala. Řešilo se to zatím jen na výboru, a pokud vím, tak jen 4 poslanci ANO byli proti a já s jejich pozicí zásadně nesouhlasím,“ napsal premiér na Facebooku. Na dotaz Seznamu, zda bude chtít, aby poslanci hnutí ANO hlasovali proti klecovému chovu slepic, neodpověděl.

Že proti ukončení klecových chovů jsou právě někteří poslanci z hnutí ANO, se nelíbilo aktivistům z organizace OBRAZ. Minulý týden proto zveřejnili video, ve kterém vyzývají lidi k vytváření tlaku na Babiše.

„Obránci zvířat založili výzvu proti klecovým chovům slepic speciálně adresovanou mně a dostal jsem těch e-mailů asi dva tisíce. Na všechny ty e-maily šla moje jasná odpověď. Problémem klecových chovů jsem se teď začal zabývat, ty záběry ochránců zvířat jsou fakt otřesné a není důvod, aby zvířata takhle trpěla,“ napsal Babiš na sociálních sítích.

Na klecovém chovu vydělává například holding Agrofert, který je součástí svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše. A jeho zástupci tvrdí, že není pravda, že by slepice v klecích trpěly.

„Domníváme se, že kampaň aktivistů proti klecovým chovům je účelová. Je zajímavé, že aktivistům vadí jen česká vejce z klecových chovů. Klecová vejce, která se sem nyní dovážejí z Polska, nebo dokonce z Nizozemska či Francie, jim už nevadí,“ uvádí holding v tiskové zprávě z minulého týdne. Podle nich je technologie chovu nosnic v halách drahá a odráží se v konečné ceně vajec.

Agrofert podle svého mluvčího Karla Hanzelky dodá na trh ročně 195 milionů vajec z klecových chovů. Dalších 35 milionů pak z podestýlkových. Je tak čtvrtým největším producentem vajec v Česku s podílem méně než deset procent na celkové spotřebě.

Záměr ukončit prodej vajec pocházejících z klecových chovů oznámila už většina řetězců v České republice. Prodávat je od roku 2025 nechce Makro, Billa, Tesco, Kaufland, Lidl, Globus, Albert či Penny Market. Po nátlaku aktivistů, kteří se průvodem Prahou vydali v létě 2018 v převlecích slepic až k sídlu družstevního prodejce COOP, oznámila i tato maloobchodní společnost, jejíž prodejny sídlí zejména v regionech, že od prodeje vajec z klecí ustoupí.

Reklama

Doporučované