Hlavní obsah

Babiš, Hřib a odpadkový koš. Když se dva hádají, třetí se směje, nebo spíš pláče

Janek Rubeš
reportér
Foto: ČTK, koláž - Janek Rubeš, ČTK

„Politici nad problémem“ – Koláž L. P. 2019.

Reklama

Zeptejte se popelářů, ti to vědí nejlíp.

Článek

Politický spor primátora Prahy Zdeňka Hřiba a premiéra Andreje Babiše se zase stočil k odpadkům. Jelikož politice nerozumím a moc ji nesleduji, ponechám jejich handrkování lepším komentátorům, ale odpadky v Praze? To je moje. V tom se rád pohrabu!

Od doby, co si primátor hraje tak trochu na ministra zahraničí a zablokoval premiérovi jeho účet na Sim City (rozumějte stavbu vládní čtvrti), nemůže mu Babiš přijít na jméno. A vůbec tomu teď nepomohlo to, že se Hřib sešel s primátory Budapešti a Varšavy a na popud jednoho z nich vytváří jakousi protiváhu premiérům svých zemí. Babiš na to reagoval pro Novinky.cz: „Nikdo to nemůže brát vážně, protože on vůbec netuší, co je zahraniční politika. Je to spíš pro pobavení. Doporučoval bych primátorovi, aby se začal starat o Prahu… Minule jsem 17. listopadu šel z Kramářovy vily do Lichtenštejnského paláce a zase tam byla spoustu odpadků.”

No a já bych se k těm odpadkům zase rád vrátil, když už je pan premiér znovu vytahuje. A pokud se vám to jeví jako úsměvná blbost, tak vězte, že není, a jistě mi nejeden popelář dá za pravdu.

Celý problém s košem vznikl už před čtyřmi měsíci, když se Andrej Babiš vydal pěšky po Praze a prošel Mosteckou ulicí. Nevšiml si masky Adolfa Hitlera, tu zpozoroval až o pár měsíců později německý velvyslanec, ale zaznamenal směnárnu, která nabízí za jedno euro 18 korun (na místě stojí už minimálně deset let a po celé Praze má dalších třicet sestřiček), ale to hlavní, co Andrej Babiš viděl, byl koš plný odpadků. Na svůj Facebook tehdy napsal, že by měl pan primátor zařídit, aby se vyvážely.

Primátor si to nenechal líbit a kontroval tím, že si má premiér stáhnout aplikaci „zmente.to”, a tam svůj postřeh nahlásit. Díky této aplikaci prý Praha podobné drobné nešvary co nejrychleji vyřeší.

Podle mě se právě na problému koše v Mostecké ulici dá ilustrovat naprosté odtržení obou pánu od reality.

Předseda vlády viděl poprvé plný koš a primátor Prahy mu poradil, ať si stáhne aplikaci? To nemůže dopadnout dobře. A taky že ne.

Pokud by si Andrej Babiš aplikaci stáhl, tak by stejně jako já zjistil, že první odpověď by dostal po deseti dnech. Pravděpodobně by zněla asi takto: „Dobrý den, děkujeme vám za zaslaný podnět. Tímto byl naším prostřednictvím předán na příslušnou instituci. Jakmile obdržíme odpověď budeme Vás obratem kontaktovat.” Pardon – ta odpověď by nezněla pravděpodobně asi takto, ale přesně takto. Sám jsem aplikaci vyzkoušel, a přišlo mi, že bude jednodušší, když si každý z nás vyrobí svojí vlastní verzi: zmeniljsem.to.

S kamarády jsme tehdy ke koši vyrazili a začali jsme pátrat, jestli v tom doličném koši nebude něco víc. A bylo, doslova.

Po krátké debatě s místním popelářem se ukázalo, že koš samozřejmě, stejně jako další tisíce košů, popelnic a kontejnerů v Praze, vyváží každý den. Tento bohužel někdy i několikrát denně. Protože některé okolní krámky a obchůdky nemají vlastní popelnice a svůj komerční odpad vyhazují do veřejných košů.

Popelář mi popisoval, jak podle zavázaných pytlů plných účtenek pozná, z kterého krámu to je, a chodí jim odpad vracet. Takový malý koš snese pár odpadků od kolemjdoucích, ale už ne pytle z komerčních provozoven, a v případě tohoto koše hlavně stovky nedojedených trdelníků. (Dobrou chuť.) Celou věc jsme tehdy s kolegy natočili a popravdě jsem kvůli tomu doteď svému okolí trochu pro smích.

Hrabání se v odpadcích v centru Prahy.Video: Seznam Zprávy

Věřím, že je lepší řešit problém u jeho zrodu, a ne až hasit vzniklý požár, v tomto případě víc a ještě víc vyvážet odpady obchodníkům za veřejné peníze. To nikam nevede. Objevit, kde vězí skutečný problém, nám zabralo asi tak stejně práce jako sesmolit ty dva pichlavé statusy na Facebooku, které možná ani nepsali zmínění politici, ale jejich skvělé PR týmy. Je opravdu lepší zeptat se skutečného odborníka – a tím je v tomto případě opomíjený popelář, ne píárista.

Reklama

Doporučované