Hlavní obsah

Vláda chce změnit pravidla testování: dva PCR testy by byly měsíčně zdarma

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš i ministr zdravotnictví Petr Arenberger mluví o snižování frekvence testů na covid zdarma.

Reklama

aktualizováno •

Vláda chystá plán, jak usnadnit občanům cestování do zahraničí i po tuzemsku: „dovolenkové“ testy zdarma.

Článek

Premiér Andrej Babiš chce od června změnit pravidla, jak se v Česku testuje na koronavirus. Svěřil se s tím dvěma deníkům ze svých svěřenských fondů. Jednomu popsal, jak se bude testovat méně. Druhému, že chystá „dárek“ pro lidi toužící po dovolené nejen u moře.

Vláda od června sníží úhrady, které pojišťovny vyplácí za provedené testy na koronavirus. Měnit se bude také to, jak často se lidé mohou zdarma testovat. Tyto plány poodhalil premiér v MF Dnes.

„Připravuje se úprava národní strategie testování včetně úpravy frekvence testování a úpravy – snížení výše úhrady za testování na covid jak u výkonu antigenního testování, tak u výkonu PCR testování,“ řekl Babiš deníku.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová pro ČT upřesnila, že by cena PCR testů měla klesnout na 640 Kč a lidé by měli na dva měsíčně nárok zdarma. Pojišťovny v současné době platí odběrovým místům za jeden antigenní test 350 korun, za PCR test 1 300 korun.

„Uvažujeme o PCR testech zdarma na období červen až září. Nechceme, aby lidé měli velké náklady v souvislosti s covidem,“ svěřil se premiér Lidovým novinám.

„Nárok na bezplatné PCR i antigenní testy by neočkovaným dospělým i dětem vznikl několikrát do měsíce. Mohli by se tedy logicky otestovat před cestou i po návratu domů,“ dodal.

Neočkovaným lidem, kteří by se přesto rádi podívali k moři, by tak odpadly extra výlohy na test, za nějž nyní musí zaplatit i víc než 1 500 korun. Čtyřčlenná rodina by tak jen za nutné testování před cestou k moři i po návratu zaplatila až dvanáct tisíc, vypočítává deník.

Návrh by měl podle premiéra zahrnout plošně všechny občany: cestovatele po tuzemsku i Čechy mířící do zahraničí. Hradit by se měl všem lidem starším šesti let, kteří ještě nedostali očkování nebo v nedávné době neprodělali onemocnění covid-19.

O plánu snižovat frekvenci testování mluvil i ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Kromě úspor má podle něj jít o motivaci pro lidi, aby se nechali očkovat.

Epidemiologové ovšem upozorňují, že jde o nebezpečný krok. Například Petr Smejkal, který vede skupinu MeSES, s níž včera resort zdravotnictví ukončil spolupráci, varoval, že je to „jako když během letu pilot vypne motor“.

Reklama

Doporučované