Hlavní obsah

Babiš: Neodstoupím, děláte si srandu? Vracet nic nebudeme

Foto: hnutí ANO

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Podle evropských auditorů má Česko vracet dotace spojené s holdingem Agrofert. Šéf žalobců navíc v pondělí oznámí, zda se znovu vrátí do hry kauza Čapí hnízdo.

Článek

Andrej Babiš neodstoupí v souvislosti se závěry evropského auditu, podle kterého je premiér ve střetu zájmů. Česko bude muset do Bruselu vracet stovky milionů dotací pro holding Agrofert. „Ale prosím vás, nerozumím otázce. Děláte si srandu?“ řekl Babiš reportérovi Seznam Zpráv ve středu ráno po příchodu do Sněmovny na dotaz, zda zvažuje odstoupení.

Pro deník Právo navíc Andrej Babiš řekl, že neodstoupí ani v případě, že by byl znovu obviněn v kauze Čapí hnízdo. Ve středu šéf žalobců oznámí, zda se případ znovu otevře.

Babiš také pro list znovu zpochybnil závěry auditu – jde podle něj pouze o stanovisko jednoho z generálních ředitelství Evropské komise, které navíc není finální. Že jde o konečnou zprávu, přitom již dříve potvrdilo několik zástupců Evropské komise.

„Zásadně odmítám, že by Česká republika musela vracet peníze kvůli mé bývalé firmě,“ tvrdí v rozhovoru pro Právo premiér.

Na otázku, zda by v případě, že se korekce potvrdí, peníze zaplatil Agrofert, Babiš jasně neodpověděl. „Zaprvé v Agrofertu nejsem a zadruhé vylučuji, že by ČR cokoli vracela. Pravda je na mé straně,“ zopakoval.

Andrej Babiš je podle konečné zprávy, která do Česka přišla v pátek, definitivně ve střetu zájmů. Kvůli tomu bude muset Česko vrátit do evropského rozpočtu plnou sumu těch dotací, které holding načerpal po únoru roku 2017.

Tehdy totiž vstoupil v platnost zpřísněný zákon o střetu zájmů a Babiš převedl Agrofert do správy dvou svěřenských fondů. Původní zpráva vyčíslila vratku na 283,7 milionu korun.

Ministerstvo pro místní rozvoj trvá na tom, že zpráva musí zůstat tajná a že ji bude nadále v Bruselu rozporovat. Pirátská strana naopak aktuálně pracuje na tom, jak zprávu zpřístupnit.

Reklama

Doporučované