Hlavní obsah

Babiš pozval ukrajinského prezidenta do Prahy, ten ho pozval do Kyjeva

Ilustrační foto.

Reklama

Český premiér Andrej Babiš pozval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Prahy, aby se zároveň setkal i s dalšími premiéry visegrádských zemí (V4). Těmi jsou vedle Česka Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Článek

Babiš se s hlavou ukrajinského státu setkal v úterý odpoledne newyorského času (v noci na středu SELČ) na okraj všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN. Po schůzce premiér novinářům řekl, že v listopadu se na Ukrajinu chystá v čele obchodní mise ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Tématem úterního jednání byly nejen vzájemné vztahy mezi Prahou a Kyjevem, ale také vliv V4 v Evropské unii. „Informoval jsem ho, že Česká republika má předsednictví (V4) a že budeme rádi, když přijede do Prahy a když se setká se všemi premiéry V4,“ prohlásil Babiš. K vlivu V4 premiér dodal, že Polsko je zřejmě nejbližším evropským spojencem USA.

„Mě taky pozval na návštěvu Ukrajiny. Náš premiér tam byl velice dávno,“ uvedl Babiš s odkazem na návštěvu Ukrajiny někdejším premiérem Mirkem Topolánkem v roce 2008.

Babiš setkání se Zelenským označil za velice přátelské a prezidenta za charismatického člověka. Zelenskému při této příležitosti znovu pogratuloval k vítězství v dubnových prezidentských volbách a také v červencových parlamentních volbách, kdy jeho strana Sluha národa získala v zákonodárném sboru většinu křesel.

Reklama

Související témata:

Doporučované