Hlavní obsah

Babiš žije a úřaduje odděleně. Obavy z viru ho izolovaly

Foto: facebook.com/AndrejBabis/

Premiér se již několik dní nezjevil na tiskové konferenci vlády. Jeho pravá ruka Alena Schillerová svým výrokem spekulace ohledně jeho zdraví nerozptýlila.

Reklama

Premiér Babiš změnil své chování a fungování, aby se sám nenakazil: skoro s nikým se nestýká a vše řídí na dálku.

Článek

Premiér Andrej Babiš dnes řekl, že testu na koronavirus se ještě nepodrobil. „Není k tomu důvod. Samozřejmě bych na testy šel, kdybych měl nějaké příznaky nebo problémy,“ řekl v rozhovoru pro deník Blesk.

Z chování a fungování premiéra v posledních dnech je jasné, že má z nákazy přirozenou obavu a výrazně proti dřívějšku zvýšil svou ochranu.

Zaprvé: Babiš teď žije sám, odděleně od své rodiny i kolegů z úřadu. „Jsem v objektu, kde je kancelář a ložnice. Nepřicházím do styku téměř s nikým. Schůze vlády nebo Bezpečnostní rady státu řídím přes videokonference,“ řekl Babiš.

Informaci Seznam Zpráv, že teď žije v Kramářově vile, v premiérské rezidenci, Úřad vlády označil za nepravdivou. Do izolace se předseda vlády odebral po návratu své dcery Vivien ze Španělska, která měla nařízenou karanténu. I po jejím ukončení Babiš zůstal v odloučení. Svou rodinu v Průhonicích krátce navštívil v sobotu, o čemž informovala jeho manželka Monika Babišová.

Zadruhé: Patnáct nejbližších Babišových spolupracovníků z Úřadu vlády prošlo v pondělí testem na koronavirus. Stalo se tak poprvé po měsíci od propuknutí epidemie. Všem vyšly negativní výsledky.

„Byla to prevence. Testováni byli lidé z kabinetu, ochranky, tiskového odboru, lidé, kteří jsou s premiérem v každodenním kontaktu,“ uvedl šéf odboru komunikace Vladimír Vořechovský. Dodal, že do Strakovy akademie se nově smí vcházet pouze jedním vchodem, kde teplotu příchozích hlídá termokamera.

Zatřetí: Andrej Babiš se také stále méně ukazuje na veřejnosti, zatímco na počátku epidemie měl každý den minimálně jedno veřejné vystoupení nebo chtěl osobně rozvážet roušky do nemocnic, kde zrovna chyběly.

„Pan premiér vypadá výborně a cítí se skvěle,“ odpověděla ministryně financí Alena Schillerová ve středu na dotaz, proč premiér nepřišel na tiskovou konferenci. Tím jen vyvolala další spekulace, když sama začala mluvit o zdravotním stavu Babiše, aniž se jí na to někdo explicitně ptal.

Sám premiér to ve čtvrtek vysvětlil tak, že se stáhl úmyslně. „Když jsem chodil na tiskové konference každý den, tak jste mě kritizovali. Teď nechodím každý den, máme to rozdělené s panem Hamáčkem a panem Prymulou, já se hodně věnuji projektu chytré karantény,“ řekl Babiš Blesku.

Na veřejnosti se ukázal minulý pátek, když se procházel po Praze se šéfkou Úřadu vlády Tünde Barthou a cestou do Kramářovy vily si v okénku koupili zmrzlinu, u čehož se nechali vyfotografovat na sociální sítě.

Reklama

Související témata:

Doporučované