Hlavní obsah

Babiš se nechal spojit s kampaní proti rakovině. Co s tím? řeší teď pojišťovny

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Seznam Zprávy

Brožura, kterou poslalo ministerstvo minulý týden zdravotním pojišťovnám.

Reklama

Největší zdravotní pojišťovna VZP chtěla brožuru, v níž se prezentuje premiér Andrej Babiš jako bojovník proti rakovině, poslat svým klientům. Teď ale řeší, kdo a zda vůbec ji dostane.

Článek

Zdravotní pojišťovny řeší, jak naloží s brožurou, kterou dostaly minulý týden od Ministerstva zdravotnictví a která je vydávána za projekt prevence proti onkologickým onemocněním.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jde o dílo na 52 stranách grafů, komentářů či fotografií zhruba dvou desítek českých odborníků, mezi nimiž najdeme ředitele brněnské fakultní nemocnice Jaroslava Štěrbu, šéfa pražské vinohradské nemocnice, bývalého ministra Petra Arenbergera či ředitele Ústřední vojenské nemocnice Miroslava Zavorala.

Rozruch však vyvolalo v pondělí na zasedání správní rady největší pojišťovny VZP to, že na začátku a na konci brožury se prezentují jako bojovníci proti rakovině také premiér Andrej Babiš nebo jeho ministr Adam Vojtěch.

Právě kvůli fotkám a komentářům těchto politiků Správní rada VZP odložila rozhodnutí, jak s brožurou naložit. Příští jednání je nyní naplánováno na konec září. „Některým členům se nelíbilo zpracování a fotografie,“ potvrdil místopředseda správní rady a poslanec ČSSD Jiří Běhounek redakci Seznam Zpráv, která má brožuru také k dispozici.

Navzdory vážným pochybnostem správní rady management Všeobecné zdravotní pojišťovny nevyloučil možnost, že by brožuru s Babišem a Vojtěchem přesto poslal svým klientům. Těch je v Česku necelých šest milionů.

„Případnou distribuci a její formu budeme řešit v následujících dnech,“ uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová.

V materiálu, který členové správní rady v pondělí dostali, se uvádí, že pojišťovna chce brožuru poslat lidem v elektronické podobě – v e-mailech nebo do datových schránek. „U zbylé části pojištěnců (cca jednoho milionu) bude zajištěn tisk a distribuce,“ napsalo vedení do materiálu.

Toto řešení by přišlo podle zmíněného materiálu VZP na dvacet milionů korun. Teď po nesouhlasu správní rady však management diskutuje o tom, kdo a zda vůbec nakonec dokument dostane.

Co budou s brožurou dělat, řeší i další zdravotní pojišťovny. Správní rada druhé největší – Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra – má toto téma na programu svého nejbližšího zasedání naplánovaného na polovinu září.

„Případný tisk a rozesílání klientům bychom museli nejprve projednat se správní radou, protože by se jednalo o vysokou investici,“ uvedla mluvčí Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra Jitka Mravinacová.

Další pojišťovna – Vojenská zdravotní pojišťovna – už o osudu tohoto dokumentu rozhodla.

„Brožuru umístíme jako volně dostupnou na webové stránky pojišťovny a ve velmi omezeném nákladu vytiskneme, aby byla dostupná na kontaktních místech pojišťovny našim pojištěncům,“ uvedl mluvčí Vojenské zdravotní pojišťovny Josef Křivánek.

„Řádově půjde o stovky brožur, maximálně do jednoho tisíce. Celkové náklady odhadujeme na několik desítek tisíc korun,“ doplnil Křivánek.

Podle Svazu zdravotních pojišťoven, který zastupuje všechny pojišťovny s výjimkou VZP, také manažeři ostatních pojišťoven dosud řeší, kteří jejich klienti by měli brožuru dostat, a zda ji dostanou v elektronické nebo papírové podobě.

„Ty brožury by měly být případně tištěny a distribuovány, což přinese náklady. A ty budou přesahovat obvyklé výdaje,“ řekl ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Martin Balada.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Seznam Zprávy

Na začátku brožury se objevil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V brožuře se pak vedle Babiše, Vojtěcha a zmíněných lékařů objevil také ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda a lékař David Cibula ze Všeobecné fakultní nemocnice, kteří podporují plán premiéra Babiše na vybudování obřího onkologického centra za sedm miliard korun.

Premiér Babiš v brožuře publikuje také svůj komentář, v němž mimo jiné představuje své plány, které se staly součástí jeho předvolební kampaně.

„Určitě víte, že jsme připravili velký plán obnovy naší české ekonomiky po covidu. Část peněz z něj, ale i z dalších programů, nasměrujeme právě do boje s rakovinou, která je při tak vysokém výskytu i významným sociálním a ekonomickým problémem,“ uvedl premiér.

„Naší společnou strategií je zachránit další tisíce životů ročně a dostat Českou republiku ve statistikách mezi nejlepší země v Evropě,“ doplnil Babiš, jehož vláda však v minulých měsících zcela nezvládla postup proti pandemii koronaviru a Česko se v poměrných počtech nakažených a zemřelých pohybovalo na nejhorších místech světového žebříčku.

Ministerstvo zdravotnictví už od pondělí odmítá sdělit, proč se v brožuře objevily fotografie ministra Vojtěcha a Babiše nebo to, kdo brožuru pro resort zpracoval.

Reklama

Doporučované