Hlavní obsah

Babiš: Vystrčil je komunální politik bez angličtiny a diplomatický amatér

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš řekl, co si myslí o předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi a jeho cestě na Tchaj-wan.

Reklama

Premiér Andrej Babiš zatím k cestě českých senátorů na Tchaj-wan více méně mlčel. Až teď naplno řekl, co si o Miloši Vystrčilovi a jeho cestě myslí. Distancovat se od ní, jak chtějí komunisté, však nebude.

Článek

Politický amatér a komunální politik, který chce svojí cestou na Tchaj-wan ovlivňovat české politické dění. A navíc neumí anglicky. Tak ve zkratce shrnul premiér Andrej Babiš (ANO) svůj názor na předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který se k nelibosti vlády i Hradu minulý týden vydal na oficiální návštěvu ostrovního státu, který si nárokuje Čína. Uvedl to v rozhovoru pro Parlamentní listy.

„Zatím je to akce pro česká a zahraniční média bez reálného výsledku pro naši zemi. Pan Vystrčil se umně zapojil do kampaně před našimi krajskými a senátními volbami, ale i do předvolebního boje v USA, kde je vztah k Číně velkým tématem,“ řekl v rozhovoru Babiš.

Cestu na Tchaj-wan Miloši Vystrčilovi nedoporučoval ani on, ani ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a proti byl i prezident Miloš Zeman, který se dlouhodobě snaží s Čínou pěstovat dobré vztahy. Čína považuje Tchaj-wan za svoji vzbouřeneckou kolonii a oficiální českou návštěvu považuje za nerespektování principu jednotné Číny, který jinak Česká republika uznává.

Na výzvu komunistů, kteří po vládě chtějí, aby se od Vystrčilovy cesty distancovala, však reagovat nebude. „Vyjádřili jsme názor v souladu s naší dlouhodobou politikou, ale pan předseda tam jel. Proč bych se měl od toho distancovat,“ řekl portálu iDNES.cz.

Andreje Babiše se dotklo i to, že Vystrčil při svém projevu kritizoval Miloše Zemana a naopak kladně hovořil o aktivitách Milionu chvilek pro demokracii, což je podle premiéra diplomatický amatérismus. „Vystrčil mluví o naší vnitřní politice v zahraničí. Tohle je úplně nevhodné. Dokazuje to, co tou cestou sleduje, a že to je diplomatický amatér.“

Na slova premiéra hned reagoval předseda ODS Petr Fiala, jenž cestu Miloše Vystrčila označil za správnou ekonomickou diplomacii. „Místo klanění se diktaturám, které nic nepřináší, důstojná reprezentace naší země,“ uvedl.

Babiš si nezapomněl rýpnout ani do toho, že před tím, než se stal předsedou Senátu, působil Miloš Vystrčil jako starosta Telče a hejtman Vysočiny. Okomentoval i jeho jazykovou vybavenost. „Samozřejmě nemá žádné mezinárodní zkušenosti, je komunální politik, který se stal předsedou Senátu. Každý, kdo má aspoň elementární diplomatické znalosti, ví, že o domácí politice, obzvláště způsobem, jakým to předvedl pan předseda Vystrčil, se se zahraničními partnery prostě nemluví a on s nimi vlastně ani mluvit nemůže, protože neumí anglicky,“ reagoval.

Kritiky se od ministerského předsedy dočkali i další politici opozičních stran, kteří se na senátní misi na Tchaj-wan vydali. „Zahraniční politiku dělá vláda a teď vidíme, kdo všechno se do toho míchá. Pan Hřib (Zdeněk Hřib, pražský primátor zvolený za Piráty) je na Tchaj-wanu místo toho, aby zůstal v Praze, kde je potřeba řešit spoustu věcí. Když se ho nějaká novinářka zeptá na luskouny, zda je přiveze do Prahy, tak si hned na místě domluví návštěvu zoo. Je to prostě jen propagační cesta za peníze našich daňových poplatníků,“ okomentoval Babiš.

Zdeněk Hřib, který již dříve uzavřel partnerskou smlouvu Prahy s hlavním městem Tchaj-wanu Taipei, na zářijové cestě kromě luskouna dohodl také výměny filharmonií či přímou leteckou linku mezi oběma městy. Pražská komorní filharmonie si na Tchaj-wanu dohodla několik koncertů jako náplast za zrušené turné po Číně. Ta jejich návštěvu vloni zrušila poté, co pražský primátor kritizoval Čínu například za to, že v partnerské smlouvě Prahy a Šanghaje mělo být uznání jedné Číny. Číňané ihned poté začali bojkotovat vše, co mělo ve svém názvu Praha, včetně Pražského filharmonického sboru. Filharmonici dostali od Číny podmínku, aby se kriticky postavili k politickým prohlášením hlavního města Prahy, což odmítli.

Reklama

Doporučované