Hlavní obsah

Babišovy poradce, kteří napsali premiérův projev, pochválila i opozice

Foto: twitter.com/market_a

Opoziční politici udrželi v hodnocení Babišova projevu smířlivý tón.

Reklama

Ať už Andreji Babišovi napsal pondělní projev kdokoliv z jeho týmu, v souvislosti s pandemickou krizí pronesl nejlepší projev své politické kariéry. Zvlášť ve srovnání s projevem prezidenta Miloše Zemana z minulého čtvrtka, který místo poděkování zdravotníkům a dalším lidem v první linii vyjadřil vděk komunistické Číně.

Článek

Babiš naopak měl řeč, jakou národ od premiéra v tak těžké situaci očekává. „Uvědomuji si, že lidem komplikujeme život. Nikdo z nás nebyl na něco takového připravený. Rád bych vás proto všechny požádal o trpělivost. O shovívavost. Pandemii tak enormního rozsahu řeší celý svět a my, stejně jako vy, se na to teprve učíme reagovat,“ prohlásil.

Premiér dále děkoval, vyjadřoval pokoru, žádal o trpělivost, omlouval se za chyby a všechna omezení - a hlavně se snažil nabídnout naději a optimismus, když říkal, že tuhle nečekanou krizi zvládneme.

„Když se podívám zpět na zásadní okamžiky v historii naší země, tak jsme je vždy překonali odvahou, ohleduplností a vzájemnou pomocí. A to přes veškerou bolest, utrpení a křivdy. Odvaha, ohleduplnost a vzájemná pomoc, to je to, co vidím dnes,“ řekl Babiš.

Dočkal se pochvaly i od politické opozice. „Je správné, že premiér ve svém projevu vyzval k soudržnosti a reagoval na chyby vlády, které se staly. Záleží na tom, s jakými konkrétními kroky nyní vláda přijde. Stále nabízíme podanou ruku, podpoříme všechny návrhy, které pomohou lidem,“ řekl lídr ODS Petr Fiala.

Babišovi oponenti premiéra chválí za obsah, ale na sociálních sítích upozorňovali, jak samotný přednes prozradil, že slova jaksi nejdou úplně od srdce - mluvil jako robot, štěkal, jaksi bez empatie. Zkrátka, že problémem byla jeho uvěřitelnost.

„Projev Andreje Babiše byl projevem, se kterým měla přijít hlava státu. Rozdíl je v tom, že slova Miloše Zemana pochází z jeho hlavy, slova Andreje Babiše jsou od jeho PR týmu. S obsahem však souhlasím a děkuju mu za poděkování občanům ČR. Ti situaci zvládají opravdu obdivuhodně,“ reagovala šéfka TOP 09 Adamová Pekarová.

Samozřejmě nebyl by to Babiš, aby také sám sebe nepochválil. Připomněl, že Česko jako jedna z mála zemí, nepromeškala ten správný čas na zavedení přísných opatření, která zamezí živelnému šíření nákazy.

„Pořád je ale klíčové, aby vláda komunikovala s občany i opozicí o svých plánech - pokud nějaké má - a věci domýšlela. Premiér by neměl před lidmi hrát týmového hráče a v reálu vše, co nevymyslí on, zadupávat,“ reagoval předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

Související témata:

Doporučované