Hlavní obsah

Babišovy tajené stamiliony ve Francii. Peníze netekly jen přes daňové ráje

Foto: Seznam Zprávy

Andrej Babiš zdůrazňuje, že při nákupu nemovitostí neporušil zákony.

Reklama

Po transakcích v daňových rájích napůjčovala Babišova společnost Imoba stovky milionů korun dceřiným firmám ve Francii. Kolik peněz a jakým způsobem vlastně nynější premiér použil při nákupech realit na Azurovém pobřeží?

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Premiér Andrej Babiš stále podrobněji nevysvětlil finanční transakce, pomocí nichž si v minulosti pořídil nemovitosti na francouzské riviéře. Omezil se na prohlášení, že při složité operaci, v níž použil i firmu z Britských Panenských ostrovů, nepral špinavé peníze a nekrátil daně.

Premiérovo mlčení komplikuje objasnění celé kauzy. Od začátku října, kdy na Babišovy převody přes daňové ráje z roku 2009 upozornilo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) a český web Investigace.cz, se přitom v případu objevily další nejasnosti.

Jednou z nich je původ peněz, které Babiš na nákup nemovitostí použil.

Minulý týden Seznam Zprávy upozornily, že důležitou roli při nákupu francouzských nemovitostí měla sehrát firma Imoba. Jméno této společnosti padlo 13. října na jednání poslanecké komise pro kontrolu Finančního analytického úřadu (FAÚ), který vyhledává pokusy o praní špinavých peněz.

Podle dvou členů komise měl Babiš jmenovat Imobu jako zdroj svých financí na nemovitosti, když oznamoval tuto informaci své bance. Peníze si měl vytáhnout ve formě dividendy.

To však nedává smysl, protože Imoba byla v roce 2009 v historické ztrátě. Z účetních záznamů firmy také nevyplývá, že by Babišovi poskytla na nákup realit vysokou půjčku.

Jak nicméně prozrazují údaje z novějších výročních zpráv Imoby, tato Babišova společnost se do financování jeho nemovitostí ve Francii zapojila v dalších letech.

Nešlo přitom o peníze, které byly před dvanácti lety použity při převodech přes daňové ráje. Díky půjčkám z Imoby mohly být spláceny úvěry, které Babiš nechal v souvislosti s pořízením nemovitostí uzavřít.

Připomeňme, že podle Babiše se jeho původní peníze na nemovitosti do roku 2013 vrátily zpět na účet v Česku. Zůstaly však stamilionové úvěry spjaté s těmito investicemi, které bylo třeba nějakým způsobem splácet.

Účetní výkazy Imoby nabízejí vysvětlení, že firma sanovala tyto úvěry prostřednictvím dceřiných francouzských společností.

Velké pohledávky ve Francii

Od roku 2011 vykazovala Imoba ve svých aktivech rostoucí částky v kolonkách půjček a pohledávek za ovládající osobou, a to v řádu stovek milionů korun.

V roce 2011 Imoba podle výkazů poskytla víceleté půjčky společnostem I.M.O.D.I.M. a I.M.O.R.E.P., které zastřešovaly Babišovy investice na jihofrancouzské riviéře. Od následujícího roku Imoba tyto firmy zařazovala mezi své dceřiné společnosti.

Přesná výška pohledávek za oběma francouzskými společnostmi v prvních letech není známa, Imoba je podrobněji rozepisovala teprve od roku 2014.

„Společnost poskytla k 31. prosinci 2014 dlouhodobé půjčky vůči ovládaným osobám I.M.O.D.I.M, SARL a I.M.O.R.E.P, SARL v celkové částce 855 378 tis. Kč,“ stojí ve výroční zprávě za tento rok. V dalších letech se pohledávky za oběma francouzskými firmami zvýšily nad miliardu korun.

Foto: Imoba, Sbírka listin, Seznam Zprávy

Výřez z výroční zprávy společnosti Imoba za rok 2014 se seznamem půjček spřízněným firmám.

Úroky z půjček z roku 2011 Imoba pobírala ještě loni. Část půjček vůči svým francouzským dcerám firma podle poslední výroční zprávy takzvaně kapitalizovala. To znamená, že firmy tyto peníze nesplatily a Imoba o výši umazaného dluhu navýšila jejich hodnotu v základním jmění. Na konci roku 2020 půjčka I.M.O.D.I.M. odpovídala 643 milionům korun a druhá francouzská společnost dlužila 345 milionů korun.

Už v letech 2015 a 2016 pak Imoba poskytla několik půjček také přímo monacké společnosti SCP Bigaud, přes kterou Babiš zhruba o pět let dříve kupoval francouzské nemovitosti.

Tehdy přitom nešlo o firmu patřící pod Imobu. Do roku 2016 držela akcie SCP Bigaud jiná Babišova společnost Boyne Holding se sídlem ve Washingtonu. Poté až do roku 2018 vlastnila 99,9 procenta jejích akcií tehdejší Babišova družka a později manželka Monika a zbytek sám premiér. Až následně se SCP Bigaud přesunula pod francouzské firmy. V loňském roce nakonec zanikla spojením s firmou I.M.O.D.I.M..

Objemné půjčky z Imoby a postupné začlenění původního vlastníka nemovitostí - SCP Bigaud - pod tyto francouzské společnosti napovídají, že právě na těchto firmách leželo břemeno půjček spojených s nákupem nemovitostí.

Náhled do zveřejněných dokumentů Imoby také ukazuje, že využívala finančního zázemí celé skupiny Agrofert a později i sesterského holdingu SynBiol, pod který se přesunula v roce 2014. Přestože měly Babišovy společnosti sjednané klasické bankovní úvěry, hojně spoléhaly i na vnitroskupinové půjčky, přičemž Imoba a Agrofert se úvěrovaly navzájem. To samé platilo o finančním vztahu mezi těmito společnostmi a Babišem.

Dvakrát 15 milionů eur

Vedle otázek, odkud vzal Babiš na francouzské nemovitosti peníze a jak tyto peníze splácel, stojí ještě další neznámá - jak šel dohromady rychlý nákup nemovitostí se zařízením úvěru a se zvolenou komplikovanou cestou peněz přes účty firem z Britských Panenských ostrovů, Spojených států a Monaka.

Podle jednoduché interpretace se v roce 2009 ve formě půjček přesouvalo přes zámořské firmy 15 milionů eur (v dobovém přepočtu asi 380 milionů korun).

Babiš uvedl, že musel spěchat s placením. „Já jsem půjčil peníze, protože o tu nemovitost měl zájem někdo jinej a nebylo možné tak rychle vyřídit úvěr,“ řekl 20. října v TV Nova.

Co pronesl Babiš o nákupu realit ve Francii

„Realitní kancelář nám doporučila to koupit přes advokáta. Není to nic nelegálního.“ 4.10.2021, Seznam Zprávy

„Tyto prostředky jsem poskytl jako půjčku té struktuře, kterou navrhla realitní kancelář. A tyhle peníze se vrátily v roce 2013 znovu do české banky a tím to pro mě skončilo.“ 4.10. 2021, Frekvence 1

„Bylo to podle zákonů. Poslal jsem tam řádně zdaněné peníze jako půjčku. Tu jsem dostal nazpátek.“ 4.10. 2021, TV Nova

„Žádné peníze mi k vypořádání transakce, která proběhla v září 2009, nechyběly. Na nákup v hodnotě 15 milionů euro jsem měl v té době na účtech k dispozici 19,5 milionu euro, které jsem v České republice řádně zdanil. Peníze jsem měl jednak ze závislé činnosti a jednak z osvobozených příjmů.“ 5.10.2021, iRozhlas.cz

„Já jsem půjčil peníze, protože o tu nemovitost měl zájem někdo jinej a nebylo možné tak rychle vyřídit úvěr.“ 20.10. 2021, TV Nova

I když Babiš podle vlastních slov spěchal s platbou, zařídil si také úvěry u monacké banky Société Générale Private Banking. Jak už upozornila média, důvodem mohlo být také nižší zdanění, které francouzské zákony umožňovaly při nákupu nemovitosti formou půjčky.

Podle dostupných informací mohly být úvěry podepsány až po nákupu nemovitostí. Svědčí o tom například obrácená posloupnost dvou kroků, které dokážeme vysledovat z dokumentů Pandora Papers.

Smlouva na nákup šestnácti nemovitostí v Mougins byla podepsána 25. září 2009. Firma se sídlem Britských Panenských ostrovech, přes kterou měly putovat finance na nemovitosti, však vykázala tyto peníze až o měsíc a půl později. Konkrétně šlo o rozhodnutí britskopanenské firmy Blakey Finance z 9. listopadu 2009, že Babiš navýšil počet jejích akcií na hodnotu 22,16 milionu dolarů, což odpovídalo 15 milionům eur.

Babišovy úvěry v kauze Pandora Papers

Mezi dokumenty z kauzy Pandora Papers, které jsou k dispozici na webu Investigace.cz, jsou podklady k několika úvěrům spojeným s nynějším premiérem.

První pochází z dubna 2010 a týká se převodu dluhu ve výši 1,75 milionu eur z firmy Blakey Finance na monackou společnost SCP Bigaud, pod kterou spadaly nemovitosti ve Francii. Půjčka na osm let byla určená na nákup pozemku v městě Mougins

Další záznamy o úvěrech pocházejí až z roku 2013. Ředitel Blakey Finance v nich nadvakrát souhlasí s tím, aby firma zastavila svá aktiva za úvěry od monacké banky. Jednou v hodnotě osm milionů eur a podruhé čtyř milionů eur. K čemu měly úvěry sloužit, v dokumentech není. Dodejme, že už v následujícím roce, tedy 2014, skončila Blakey Finance v likvidaci.

Odborník na praní špinavých peněz, bývalý důstojník protikorupční policejní jednotky Kamil Kouba došel k závěru, že Babiš ve skutečnosti při nákupech realit ve Francii použil dvakrát 15 miliónů eur, tedy dohromady 30 milionů.

Za prvních 15 milionů eur podle Koubova schématu Babiš nejprve rychle nakoupil nemovitosti. Druhá patnáctimilionová částka pak mohla posloužit jako zástava pro získání úvěru od zmíněné privátní banky.

Foto: AML Academy, Kamil Kouba, Seznam Zprávy

Schéma odborníka na praní špinavých peněz Kamila Kouby, které ukazuje dvojí použití 15 milionů eur v transakcích Andreje Babiše.

Taková forma zástavy není za normálních okolností obvyklá, pokud však šlo o úvěr pro firmu sídlící v daňových rájích, mohla si banka takový způsob vyžádat kvůli přísnějším rizikovým měřítkům. Babišova firma Blakey Finance mohla potřebnou částku vykázat z navýšení počtu akcií, které proběhlo v roce 2009.

Popisovaný způsob transakcí nese podle Kouby znaky praní špinavých peněz a v odborné komunitě se nazývá „Loan Back II“. V Babišově případě by úvěr umožnil způsob, jak dostat 15 milionů ze začátku transakce zpátky na český účet, jak premiér opakovaně prohlásil.

„Nákup nemovitostí je jiná obchodní operace než nákup akcií a peníze z prodeje akcií offshorová firma BVI (anglická zkratka pro Britské Panenské ostrovy - pozn. red.) mohla použít na následné splacení úvěrů,“ uvedl Kouba na svém blogu.

Představu o tom, že šlo o přesun jenom 15 milionů eur, navíc nabourává i fakt, že Babiš v Mougins přikoupil ještě další pozemky. Podle článků zahraničních novinářů je pořizovala další monacká společnost SPC Porte des Iles. V roce 2010 nakoupila sedm nemovitostí v hodnotě 6,7 milionu dolarů.

S tím souvisí výše uvedená otázka, odkud vzal Babiš na tyto realitní transakce peníze. Několik dní po propuknutí kauzy prohlásil, že měl na svém účtu k dispozici 19,5 milionu eur. To je sice více než 15 milionů, ale podstatně méně než dvojnásobek, o kterém píše Kouba.

Členové poslanecké komise pro kontrolu FAÚ se na jednání 13. října spokojili se závěrem, že na začátku transakce nebyly použity špinavé peníze.

Ředitel FAÚ Libor Kazda však poslancům podle zdrojů Seznam Zpráv neukázal žádný relevantní dokument, například výpis z Babišova účtu s konkrétní odchozí platbou. Kazda, kterého před lety do funkce jmenoval právě Babiš, se nechce k jednání komise vyjadřovat s odvoláním na povinnou mlčenlivost.

Celou záležitost už nicméně začala prověřovat česká policie, konkrétně Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podle poslanců si měla převzít i dokumentaci od Finančního analytického úřadu. O Babišovy realitní transakce se podle dřívějších zpráv zajímají také francouzské úřady.

Reklama

Doporučované