Hlavní obsah

Babišův byznys těží z EU. Vyšetřování má pokračovat, říká nejvlivnější europoslanec Weber

Česko se musí rozhodnout, zda bude součástí eurozóny. Exkluzivní rozhovor s Manfredem Weberem.Video: Filip Horký

 

Reklama

„Oceňuji, že minulý český Parlament vzal Andreji Babišovi imunitu, aby justice mohla prověřit a vyšetřit, co se stalo. Nemluvíme zde o českých penězích, ale o penězích evropských daňových poplatníků,“ říká předseda Evropské lidové strany Manfred Weber o kauze Čapí hnízdo.

Článek

Podle serveru Politico nejvlivnější europoslanec dal v sídle Evropského parlamentu Seznam Zprávám rozhovor.

„Já si myslím, že se snad nikdo nediví, že my jako evropští politici musíme stát za tím, aby na stole nezůstaly žádné otázky, že zde nedošlo ke zneužití evropských peněz. A proto doufám, že budeme moci provést vyšetřování,“ uvedl v rozhovoru Manfred Weber. Druhý nejbohatší Čech a možný budoucí premiér podle něj velmi těží z Evropské unie a volného evropského trhu.

Podle Webera bude muset Česká republika v nejbližší době rozhodnout, zda chce být součástí eurozóny a podílet se na důležitých rozhodnutích v rámci Evropské unie.

Weber se také vyjádřil k výsledkům českých voleb a úspěchu antisystémových stran.

„Demokracie funguje. Lidé řekli, co chtějí. A to musíme respektovat. Extremistické strany nikdy nevyřeší problémy. Ony je vytvářejí, protože nejsou připraveny dělat kompromisy.“

Jak složité bude pro EU jednat s Andrejem Babišem? Bude muset Česká republika přijmout euro? A proč se daří extremistickým stranám v Evropě?

Reklama

Související témata:

Doporučované