Hlavní obsah

„Baldu jste stvořili vy! Pojď ven!“ křičel Volný z SPD na poslance. Ti zvažují stížnost

Poslanec za SPD Lubomír Volný se ve sněmovně pohádal s poslancem ČSSD Janem Birkem.Video: PSP ČR

 

Reklama

aktualizováno •

Poslanec Lubomír Volný během pátečního střetu ve Sněmovně vyzýval svého kolegu z ČSSD, aby si vzájemný spor šli „vyřešit ven“.

Článek

Rozruch ve Sněmovně v pátek vyvolal ostrý střet poslanců kvůli tématu kolem vyhoštění cizinců z Česka. Vlnu pozdvižení vyvolal zejména projev poslance Lubomíra Volného (SPD), který od řečnického pultu obvinil poslance z toho, že „vytvořili“ prvního českého teroristu Jaromíra Baldu.

„Toho jste vytvořili vy. Vy, vítači, vy, kteří jste podporovali nelegální imigraci, kteří dnes podporujete legalizaci nelegální migrace. Vy jste vytvořili pana Baldu, protože jste ho vyděsili, že by tady jednoho dne mohla být situace, která je úplně stejná jako reálně je v Německu, ve Francii, v Anglii, ve Španělsku, v Itálii,“ křičel Volný ve Sněmovně.

Jeho projev provázel nejdříve smích a křik přítomných poslanců, později i hlasité bouchání do lavic.

Na Volného zareagoval poslanec ČSSD Jan Birke: „Já se velmi omlouvám, že jsem na něj pokřikoval z lavice, ale na druhou stranu, pane poslanče, já mám takový pocit, že za 30 let jste prolomil něco, co se tady ve Sněmovně nikdy nestalo. Abyste pokřikoval na demokraticky zvoleného poslance: ,Pojď ven,’ asi tím způsobem, že si to tam vyřídíme, a vtahoval do českého parlamentu hlášky z restaurací ve čtvrté cenové skupině... Já jsem zvyklý úplně na všechno. Já se ničeho nebojím. Ani vás ne, pane poslanče. Ale prosím vás, už nikdy v českém demokratickém parlamentu nepokřikujte na kohokoliv z vašich 188 kolegů: Pojď ven. To je něco nepřijatelného,“ prohlásil na půdě Sněmovny Birke.

„Já jsem jenom vašemu primitivismu a agresivitě nastavil zrcadlo. A jestli máte problém se mnou něco řešit, tak pojďte ven,“ vzkázal znovu Birkemu Volný.

Aby rozruch ve Sněmovně uklidnili, vzali si členové poslaneckého klubu TOP 09 půlhodinovou přestávku na jednání klubu. Dění následně začali komentovat poslanci na sociálních sítích.

„Ve Sněmovně asi některým jeblo – z SPD už agresivně vřískají jak fašouni v Reichstagu,“ napsal komunista Jiří Dolejš.

„Stalo se: Poslanec SPD na poslance ČSSD ‚Pojď ven!‘. Neskutečné. Ostudné. Nepřijatelné. Hnus,“ uvedla Karla Šlechtová (ANO).

Někteří poslanci mluví o možnosti podnětu mandátovému a imunitnímu výboru. Slovní přestřelky pokračovaly i po přestávce, a to zejména mezi poslanci SPD a KDU-ČSL, kteří se vzájemně vinili z nepravd. Do debaty zasahovali i Piráti, které poslanci SPD rovněž kritizovali. „Odmítám poslouchat urážky pana Volného nás všech,“ ukončila diskusi místopředsedkyně klubu ODS Jana Černochová, která si za frakci vyžádala dvouhodinou přestávku a jednací den skončil. Poslanci se opět sejdou přespříští týden v úterý.

Není to poprvé, co se Volný dostal do potyčky s politikem ČSSD. Během kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny se na Ostravsku v autobuse chytil s tamním lídrem Lubomírem Zaorálkem. I tehdy došla hádka až k nabídce „jít ven“, tehdy se však role prohodily. Přišla od bývalého ministra zahraničí Zaorálka.

Pojďme ven a udělejme to "po ostravsku" křičel Zaorálek na Okamurovce

Reklama

Související témata:

Doporučované