Hlavní obsah

Baltské státy vyhošťují ruské diplomaty. Vyjadřují tak solidaritu s Českem

Foto: Profimedia.cz

Litevští vojáci s vlajkou NATO před budovou parlamentu ve Vilniusu.

Reklama

aktualizováno •

Čtyři diplomaty, které ale považují spíše za agenty ruských tajných služeb, vyhostí Estonsko, Litva i Lotyšsko. Na tiskové konferenci to dnes oznámil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis.

Článek

Všechny tři státy Pobaltí přistoupí k vyhoštění několika diplomatů a zaměstnanců ruských ambasád, kteří jsou zapojeni do špionáže. Učiní tak v rámci solidarity s Českou republikou, oznámil dnes šéf litevské diplomacie Gabrielius Landsbergis.

„Mí lotyšští a estonští kolegové vyhostili každý jednoho zaměstnance ambasády,“ upřesnil Landsbergis s tím, že jeho země vyhostila dva. Oba se řadí mezi diplomaty, podle litevské vlády ale byli zapojeni do špionáže. Ministr to sdělil ruskému velvyslanci, kterého si předvolal. Oba vyhoštění musí zemi opustit během sedmi dní.

Tři malé baltské státy, jež jsou neustále pod tlakem svého velkého souseda, ale nejsou první, kdo v diplomatickém sporu následoval Česko a poslal domů ruské diplomaty. Už dříve k tomuto kroku sáhlo Slovensko, kde si museli sbalit kufry hned tři zaměstnanci ruského velvyslanectví.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová zanedlouho varovala, že Moskva na vyhoštění svých diplomatů z Pobaltí zareaguje. „Jejich diplomaté už mohou začít řešit, kdo z nich si bude muset sbalit věci,“ sdělila mluvčí ruského ministerstva zahraničí agentuře TASS.

V sobotu se rozhořela diplomatická roztržka mezi Prahou a Moskvou kvůli důvodným podezřením české strany, že ruská vojenská rozvědka GRU stála za výbuchy ve Vrběticích v roce 2014. Česko kvůli tomu vyhostilo 18 lidí z ruské ambasády v Praze, Moskva pak 20 pracovníků českého velvyslanectví v Moskvě.

Reklama

Doporučované