Hlavní obsah

Barcelonou opět zmítaly protesty. Desítky tisíc lidí vyšly do ulic na protest proti Puigdemontově zatčení

Desítky tisíc lidí protestovaly proti Puigdemontově zatčení, policie použila obušky.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

V reakci na zadržení katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta došlo v neděli večer k protestům v Barceloně i dalších katalánských městech. Při střetech mezi demonstranty a katalánskou policí bylo zraněno bezmála 100 lidí.

Článek

„Evropo, prober se.“ Tak zněl jeden z transparentů, které se objevily při nedělních demonstracích v Barceloně. Neklid napříč Katalánskem rozdmýchalo zadržení obžalovaného katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta. Toho zadržela německá policie, když zemí projížděl na cestě z Finska do Belgie.

Podle španělské agentury EFE se v Barceloně shromáždilo více než 55 tisíc lidí. Rozbouřený dav na policii vrhal popelnice a další těžké objekty. Policie při střetech s demonstranty kromě protiúderových štítů a varovných výstřelů použila i obušky.

Zraněno bylo podle katalánské regionální policie celkem 98 lidí, z toho 90 přímo v Barceloně. Jak uvedla španělská agentura EFE, zatčeno bylo celkem devět lidí, a to za „napadení autority“.

K menším protestům došlo i v dalších katalánských městech. Mezi nimi byla Girona, kde Carles Puigdemont zastával funkci starosty. V ani ne 100tisícovém městě demonstranti blokovali ulice pouličními ohni, ve kterých pálili portréty španělského krále Filipa VI.

Reklama

Doporučované