Hlavní obsah

Katalánského expremiéra Puigdemonta zadrželi v Německu, španělská justice na něj vydala mezinárodní zatykač

Expremiéra Katalánska Puigdemonta zatkli v Německu. Video: Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

Carles Puigdemont se chtěl dostat z Finska zpět do Belgie, kde je od loňska v exilu.

Článek

Katalánský expremiér Carles Puigdemont byl zadržen v Německu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na politikova právníka. Zadržení podle DPA potvrdila i německá policie. Jak uvedl advokát Jaume Alonso-Cuevillas na Twitteru, Puigdemonta zadrželi, když překročil hranici z Dánska. Údajně byl na cestě z Finska do Belgie. Teď by měl být na policejní stanici.

Politik se vyhýbá španělské justici, v rodné zemi je obžalován ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

Německý policejní mluvčí uvedl, že na základě evropského zatykače vydaného Španělskem byl Puigdemont „zadržen v 11:19 dálniční policií ze (severní spolkové země) Šlesvicka-Holštýnska“. Policisté ho zadrželi nedaleko dálnice A7, která vede z Dánska do Německa. Další detaily policie nezveřejnila. 

Vůdce katalánských separatistů byl od čtvrtka na návštěvě Finska kvůli setkání se zákonodárci. Zaskočilo ho ale páteční rozhodnutí Španělska, kde ho spolu s 12 dalšími politiky obžalovali ze vzpoury a vydali mezinárodní zatykač. Jakmile severská země zatykač obdržela, Puigdemont z Finska odjel. Přes Dánsko a Německo se chtěl pak dostat do Belgie, kde od loňska žije v exilu.

Za vzpouru mu hrozí ve Španělsku až 25 let vězení. Kromě Puigdemonta je mezi obžalovanými kandidát na nového premiéra regionu Jordi Turull či bývalá šéfka regionálního parlamentu Carme Forcadellová. V separatistické kauze bývalého vedení Katalánska bylo dosud obviněno 28 lidí. Trestného činu se podle obžaloby měli politici dopustit tím, že se snažili o odtržení Katalánska od Španělska.

Reklama

Doporučované