Hlavní obsah

Španělsko obžalovalo katalánské separatisty ze vzpoury, hrozí jim až 25 let vězení

Španělsko obžalovalo ze vzpoury 13 katalánských politiků.Video: Reuters

 

Reklama

Třináct katalánských politiků je obžalováno ze vzpoury kvůli loňským snahám o nezávislost Katalánska. Rozhodl o tom soudce španělského nejvyššího soudu.

Článek

Španělský vyšetřující soudce dnes obžaloval ze vzpoury 13 katalánských politiků kvůli jejich loňským snahám o nezávislost Katalánska. Podle deníku La Vanguardia jsou mezi nimi i uprchlý katalánský expremiér Carles Puigdemont, kandidát na nového premiéra regionu Jordi Turull či bývalá šéfka katalánského parlamentu Carme Forcadellová.

Těm, kteří se v pátek dostavili k soudu, hrozí ještě dnes uvalení vazby. Ostatní jsou buď už ve vazbě, nebo na útěku. Za vzpouru hrozí ve Španělsku až 25 let vězení, pokud nebyla ozbrojená.

Ke španělskému nejvyššímu soudu se v pátek nedostavila jedna z předvolaných - členka vedení separatistické strany Republikánská levice Katalánska (ERC) Marta Roviraová, která odjela do zahraničí. „Exil bude tvrdá cesta, ale je to jediná možnost, jak si mohu uchovat svůj politický hlas,“ vysvětlila Roviraová, proč se nedostavila k soudu.

V separatistické kauze bývalého vedení Katalánska jsou obviněny na tři desítky lidí, většina z nich se v pátek k soudu nemusela dostavit osobně. Sdělení obžaloby si za ně vyslechli jejich advokáti.

Očekává se, že soudce v pátek opět vydá evropský zatykač na Carlese Puigdemonta a další exministry a politiky, kteří jsou v cizině.

Reklama

Doporučované