Hlavní obsah

Basket už nebude jako dřív. Kobe měl obrovský vliv na jeho vývoj, říká Jiří Zídek

Foto: Profimedia.cz

Kobe Bryant spojil svoji celou kariéru s jedním klubem. V dresu Los Angeles Lakers strávil 20 let.

Reklama

Nechybělo moc a zahráli si v jednom týmu. V době působení Jiřího Zídka v klubu Charlotte Hornets byl Kobe Bryant do stejného celku draftován. Stejný dres ale nakonec na hřišti neoblékli, Bryant putoval do Los Angeles Lakers, kde následně strávil celou kariéru.

Článek

Z jeho hlasu je znát, že ho tragická událost velmi zasáhla. První český basketbalista v NBA Jiří Zídek, který v nejslavnější lize působil mezi lety 1995 a 1998, těžko hledal slova, jimiž by popsal, co pro něj osobnost Kobeho Bryanta znamenala. Stejně jako celý basketbalový svět.

Jak jste se dozvěděl o smrti Kobeho Bryanta?

Seděl jsem večer u počítače, připravoval jsem si věci na další týden a během toho jsem kliknul na zpravodajství ESPN. Vyskočilo to na mě jako první zpráva, tak jsem si říkal, že je to nějaký hackerský útok nebo podvodná zpráva. Když to přeženu, tak u takového člověka s nadlidskými schopnostmi, které Kobe měl, předpokládáte, že tu bude navždy. Je to tragický příběh, navíc ještě umocněný smrtí jeho dcery.

Váš syn, který působí na americké univerzitě Pepperdine, vás neinformoval?

Samozřejmě také. Univerzita se nachází v Kalifornii zhruba 10 kilometrů přes kaňon od místa, kde se helikoptéra zřítila. Byly slyšet sirény a když vyšlo na povrch, že v ní seděl právě Kobe s dcerou, tak to byl obrovský šok.

Jak velkou sportovní legendou byl ve vašich očích?

Obrovskou. Měl obrovský vliv na vývoj našeho sportu, ale v současné chvíli to vnímám daleko víc jako rodinnou tragédii. Nedovedu si představit, co prožívá jeho manželka a tři další dcery. Těžko hledám slova na to, abych zhodnotil jeho sportovní kariéru.

Tomu naprosto rozumím. Vás dva ale pojí také zajímavá vzpomínka. Nechybělo moc a na začátku Bryantovy kariéry v NBA jste mohli být spoluhráči.

V roce 1996 ho draftovalo Charlotte, ve kterém jsem tehdy působil. Už před draftem ale bylo lidmi okolo Kobeho řečeno, že nebude nikdy hrát v tak malém klubu jako Charlotte Hornets. Už předem tak bylo jasné, že práva na Bryanta poputují do Lakers výměnou za srbského pivota Vlade Divace.

Nemrzí vás to?

Nikdy jsem nad tím nepřemýšlel, ale zpětně možná trochu ano. Byl to profesionál ve všem, co dělal. Bylo mi strašně sympatické, že okamžitě po konci kariéry začal úspěšně podnikat. Jeho partner, se kterým se pustil do byznysu se sportovními drinky, říkal, že ve tři hodiny ráno si naposledy volali a za dvě hodiny už měl od Kobeho první e-mail. Jeho zarputilost a snaha o úspěch ve všech směrech byla velmi inspirativní. Stále byl na vrcholu sil a měl před sebou podle mě velmi úspěšnou obchodní kariéru.

Bryant následně strávil v Lakers celou kariéru, což se u sportovců v poslední době úplně nenosí. Co to o něm vypovídá?

Souhlasím s vámi, že to úplně zvykem není. Souvisí to s jeho výjimečným talentem, který dokázal skvěle zhodnotit. V Lakers si to moc dobře uvědomovali a nikdy vlastně neměli důvod se ho zbavovat. V jednu chvíli navíc stáli před těžkou volbou, když se rozhodovali, jestli budou dál sázet na Kobeho nebo na Shaquilla O’Neala. Vybrali si Kobeho a ten v klubu strávil celou kariéru. I z pohledu byznysu pro něj bylo dobré, aby setrval v týmu s tak silnou značkou, takže to byla oboustranně výhodná spolupráce.

Dala se už v době vašeho působení v NBA předpovídat Bryantova hvězdná kariéra?

Myslím, že ano. Vybavuje se mi hned jeho první sezona 1996/1997 a série play off proti Utahu. Lakers byli krok od vyřazení, museli vyhrát a osmnáctiletý Kobe byl postaven do vůdčí role celého týmu. V závěru utkání minul čtyři střely takovým způsobem, že ani nedohodil na koš. Tenkrát jsem si ale říkal, že s takovou psychikou v nováčkovské sezoně to dotáhne hodně daleko.

Nakonec to dotáhl k pěti titulům v NBA, dvěma olympijským zlatům, je čtvrtý nejlepší střelec historie nejlepší soutěže na světě. V roce 2006 dal Torontu neuvěřitelných 81 bodů. Co všechno musíte mít, aby se vám tohle povedlo?

Talent má drtivá většina sportovců, kteří hrají nejkvalitnější světové soutěže. Když se ale podíváte třeba na Jaromíra Jágra, Cristiana Ronalda nebo Kobeho Bryanta, tak vidíte neustálou touhu se zlepšovat a důraz na ty nejmenší detaily. Kobe byl člověk, který si nikdy nic neodpustil. Po jednom ze získaných titulů jsem viděl rozhovor s jeho dcerami, které mu říkaly Grumpy, což odkazovalo na neustále nespokojeného pohádkového trpaslíka Rejpala z pohádky o Sněhurce. V tomhle ohledu to s ním bylo trochu těžké, zajímal ho jen další prsten pro vítěze NBA a byl schopný pro něj obětovat úplně všechno.

Jeho smrt zasáhla celý svět a na sociálních sítích se k ní vyjadřují i lidé, od kterých bych to úplně nečekal. Překvapuje vás to?

Potvrzuje to jeho osobnost, protože Kobe Bryant nebyl pouze sportovní ikonou. Snažil se ovlivňovat společnost i jinak než jen svými výkony na hřišti a sport byl pro něj jakousi platformou pro představování svých názorů veřejnosti. Před chvílí jsem na telefonu projížděl všechny ty neuvěřitelné reakce a vlastně mě jejich počet ani nepřekvapuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované