Hlavní obsah

Bazény a wellness centra se otevřou jako poslední. Na začátku června

Foto: Sportpark Liberec

Městský bazén v Liberci.

Reklama

Vláda oznámila, že od 11. května otevře fitness centra a posilovny. Osud dalších sportovišť ale zůstával nejasný.

Článek

Vláda v harmonogramu postupného otevírání provozoven, který zveřejnila toto úterý, bazény nebo wellness centra nezmínila. Jejich majitelé tak zůstávali v nejistotě, kdy budou moci otevřít.

Seznam Zprávy nyní zjistily, že by se měli dočkat v červnu. Tedy v zatím poslední vládou naplánované vlně otevírání obchodů a služeb.

„Bazény a wellnes centra by se měly otevřít 8. června. V první vlně, což je 11. května, se plánují otevřít fitness centra a posilovny bez použití zázemí. Bazény ale musí jít až ve druhé vlně, neboť je potřeba v nich využít zázemí - tedy šatny a sprchy,“ uvedl epidemiolog a člen poradní skupiny na Ministerstvu zdravotnictví Rastislav Maďar.

Maďar si je vědom tlaku ze strany provozovatelů sportovních center, ale domnívá se, že je s dalším postupem potřeba počkat do konce dubna. Pokud bude epidemiologická situace příznivá, budou se moci opatření dále uvolňovat.

Co se týče sportování, vláda zatím povolila individuálně sportovat bez roušky. Lidé mohou za určitých podmínek na některá venkovní sportoviště, například na tenisové kurty.

Pokud spolu například běhají dva lidé, kteří sdílí domácnost, nemusí mít roušku, v opačném případě se jí ale nevyhnou. „Z logiky věci jsou zatím zakázány sporty, kde se mohou lidé dotýkat například míče, takže míčové sporty, jako je volejbal nebo basketbal, by se hrát neměly. Tenis je ale v pořádku, golf také,“ řekl Seznam Zprávám Prymula.

Od 11. května se mohou otevřít sportovní haly, posilovny nebo fitness centra, ovšem pouze v případě, že lidé nebudou vyžívat šatny a sprchy. „Musíme to mít pod kontrolou, pokud by lidé používali šatny a sprchy, tak je velké riziko, že by se šíření covid-19 mohlo zvýšit,“ vysvětlil Maďar.

Dále budou platit přísná hygienická opatření: dezinfekce strojů a odstup. „Lidé by si před použitím posilovacích strojů měli dezinfikovat ruce a jedna osoba by měla být na deset metrů čtverečních,“ uvedl epidemiolog. Kromě toho se pak členové vlády shodli na tom, že se bude moci cvičit jenom v roušce.

Sportoviště jsou uzavřená více než měsíc a řada z nich má finanční problémy. Podle průzkumu společnosti MultiSport hrozí, že většina sportovišť bez podpory státu v nejbližším měsíci či v tom následujícím zkrachuje.

Za nejvhodnější formu pomoci považují necelé dvě pětiny provozovatelů sportovišť dotaci na mzdové náklady, zhruba třetina podnikatelů by ocenila úlevy a odklad daní ve větším rozsahu a na delší dobu, než je nyní schváleno.

Průzkum také ukázal, že v současném stavu 30 procentům provozovatelů sportovišť vydrží rezervy na měsíc, zhruba třetině na dva měsíce. „Zákaz pro otevření sportovních a relaxačních zařízení, který se protáhne na dva a více měsíců, může být likvidační i pro větší firmy, například provozovatele sítí několika fitness center,“ uvedl manažer MultiSport pro ČR Marián Škripecký.

Reklama

Doporučované