Hlavní obsah

BBC spustila vzdělávací program, na pomoc přizvala Attenborougha

Foto: Profimedia.cz

Žáci a studenti se musí učit doma.

Reklama

Škola hrou – a s celebritami. Britská veřejnoprávní BBC v pondělí odstartovala vzdělávací program, který má pomoci rodičům i dětem s učením v karanténě.

Článek

Vyučování bude BBC vysílat na několika kanálech, lekce jsou zaměřené zejména na děti na základní škole, na své si ale přijdou i ti starší – třeba stanice BBC Four plánuje v podvečer vysílat dokumenty a divadelní hry.

Na pomoc si k projektu domácího vyučování veřejnoprávní organizace přizvala zvučná jména. Například slavný přírodovědec David Attenborough, který stojí mimo jiné za dokumenty jako Modrá planeta nebo Zázračná planeta, bude dětem podle deníku Metro vyprávět třeba o oceánech a zvířatech.

V projektu se objeví známé tváře z nejrůznějších odvětví. Počítat ve španělštině děti podle listu The Guardian naučí argentinský fotbalista a hráč Manchesteru City Sergio Agüero, herec Danny Dyer pak v rámci dějepisu bude mluvit o Jindřichovi VIII. a do hudební výchovy se zapojí oceňovaná britská písničkářka Mabel.

Podle The Guardian se na obrazovkách objeví i herečka ze seriálu Doctor Who Jodie Whittakerová, zpěvák Liam Payne nebo tanečnice Oti Mabuseová. Fyzik Brian Cox se má angažovat ve svém poli působnosti – malým divákům vysvětlí, jak funguje solární systém i fyzikální veličiny jako síla a gravitace.

Známé osobnosti jsou taková třešnička na dortu nového vzdělávacího programu. Podle deníku The Guardian jim jako podpora budou fungovat opravdoví učitelé, kterých se do projektu zapojilo přes dvě stě. „Jsme pyšní na to, že je BBC schopna dát dohromady tolik lidí, a nabídnout tak balíček širokého zaměření jako pomoc dětem i rodičům napříč Británií v těchto náročných časech,“ řekla Alice Webbová, ředitelka dětského programu v BBC.

„Řekli jsme, že BBC tu v této krizi bude pro lidi, a mysleli jsme to tak. Je nezbytné, aby se každé dítě mohlo i nadále učit. A na hodinách, které spustíme, se u toho budou jistě i bavit,“ slíbila Webbová.

Vláda přišla s vlastní online akademií

BBC bude vyučovat částečně i ve velštině. V neděli britské veřejnoprávní médium informovalo o tom, že právě velšské domácnosti mají problém s domácím vyučováním v případě, že děti chodí na školu, jež vyučuje v tomto minoritním jazyce.

Někteří rodiče velštinou totiž zcela nevládnou, třeba jako Debbie z Cardiffu, která je doma se svými dvěma syny na prvním stupni. „Dokážu jim pomoci jen v angličtině a bojím se, že pak budou ve velštině pozadu oproti dětem, které tímto jazykem mluví doma každý den,“ řekla matka BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ministr školství Gavin Williamson.

Spojené království je od 23. března v karanténě, v níž bude muset vydržet nejméně do začátku května. Britské ministerstvo školství také potvrdilo, že zatím nemá v plánu otevřít školy. „Nic nechci víc než vidět zase otevřené školy, vrátit je zpět do normálu, ujistit se, že v nich děti sedí a učí se, že mají radost z toho, že tam jsou. Ale nemůžu vám dát termín,“ řekl podle deníku Metro šéf resortu školství Gavin Williamson.

Vláda proto stejně jako BBC v pondělí spustila vlastní online vyučování s názvem Oak National Academy. To má dětem do deseti let nabídnout na 180 videolekcí týdně, testy i různé úkoly.

Reklama

Související témata:

Doporučované