Hlavní obsah

Bellingcat: Traviči Navalného šli i po básníkovi Bykovovi

Foto: Profimedia.cz

Ruský novinář a básník Dmitrij Bykov.

Reklama

Uznávaný novinář a básník Dmitrij Bykov byl v roce 2019 údajně otráven ruskými tajnými službami. Prsty v tom mají stejní důstojníci FSB, kteří loni v srpnu otrávili opozičníka Alexeje Navalného, píše server Bellingcat.

Článek

Investigativní novináři serveru Bellingcat a ruského webu The Insider přišli s důkazy, které odhalují novou aféru, za níž stojí ruské tajné služby. Federální služba bezpečnosti (FSB) podle jejich nového zjištění údajně otrávila ruského básníka Dmitrije Bykova. Nejde o čerstvý incident, ale o několik let starou záležitost. K atentátu na Bykova došlo v dubnu roku 2019, kdy byl básník v rámci svého přednáškového turné na návštěvě města Novosibirsk.

Dalším terčem hry ruských služeb byl podle Bellingcatu také ruský opoziční politik, novinář a publicista Vladimir Kara-Murza. Ten byl otráven dokonce dvakrát, v roce 2015 a pak o dva roky později. Podle světových webů za otrávením obou ruských aktivistů stojí stejní důstojníci FSB, kteří jsou podezřelí z otravy zadrženého ruského opozičníka Alexeje Navalného.

Den X

V dubnu roku 2019 se Bykov vracel z ruského Novosibirsku do Ufy. Na palubě letadla se mu ale udělalo nevolno, potil se, zvracel a měl potíže s dýcháním. Po přistání letounu byl hospitalizován. Novináři Běllingcatu zjistili, že nejméně rok předtím, od května roku 2018, Bykova sledovali důstojníci FSB Vladimir Panjajev a Valerij Sucharěv. Poslední občas vystupoval pod falešnou identitou a používal pas na jméno Nikolaje Gorochova. Vnitrostátní cesty Sucharěva a Panjajeva se shodovaly s cestami Bykova, píše se v zveřejněné zprávě.

Příznaky, které se u básníka tehdy projevovaly, připomínaly podle novinářů otravu organofosfáty. Látkou ze stejné skupiny byl o více než rok později otráven i Navalnyj. Avšak lékaři po nucené hospitalizaci Bykova nemohli přijít na to, co způsobilo tak kritický zdravotní stav básníka. Lékaři ho několik dnů drželi v umělém spánku, byl také napojen na ventilační přístroje. Později byl Bykov převezen do moskevského Výzkumného ústavu Burdenko, ale ani tam mu nikdo nemohl sdělit jeho přesnou diagnózu. Sám Bykov přitom označil incident za otravu, její příčiny mu ale nejsou známy.

Podle vyšetřovatelů jed, jímž byl Bykov otráven, byl nanesen na jeho osobní věci v novosibirském hotelu Domina, kde se Bykov zdržoval spolu se svou manželkou. Udajni traviči - již zmíněný Panjajev, jenž se tentokrát představoval jako Vladimir Alekseev, a Ivan Osipov pod jménem Ivan Spiridonov - tam přiletěli pouhý den předtím.

Jak upozorňují novináři, ve stejném hotelu se původně měl ubytovat i Navalnyj během své srpnové návštěvy Novosibirsku. Jsou také přesvědčeni, že se na této operaci podílel i personál hotelu. „Je těžké si představit, že traviči mohli vstoupit do hotelového pokoje Bykova bez pomoci personálu,“ říká jeden z vyšetřovatelů The Insider s tím, že vedení hotelu se k tomu odmítlo vyjádřit.

Novináři serveru Bellingcat ve spolupráci s jinými médií ještě dříve identifikovali důstojníky ruské služby FSB, kteří od začátku roku 2017 sledovali politika Alexeje Navalného a podíleli se na jeho otravě. Opozičník byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, což potvrdila řada mezinárodních laboratoří a Organizace pro zákaz chemických zbraní.

Sám politik připisuje svou otravu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, Kreml ale jakékoliv zapojení do atentátu na Navalného popírá. Z otravy se Navalnyj zotavoval v Německu, po návratu domů ho přímo na letišti zadržela ruská policie a v únoru byl ruským soudem poslán za mříže.

Ve snaze získat adekvátní lékařskou péči Navalnyj začal držet hladovku, po 23 dnech ji ale přerušil. Nyní se podle ruských médií nachází ve vězeňské kolonii v Pokrovu, kde si odpykává dva a půl roku dlouhý trest. Sám politik své věznění označuje za politicky motivované.

Reklama

Související témata:

Doporučované