Hlavní obsah

Bělorusko znovu na nohou. V Minsku protestují desetitisíce lidí

Foto: Profimedia.cz

Nedělní protesty v Minsku.

Reklama

Běloruské hlavní město Minsk zaplavily desetitisíce lidí protestujících proti prezidentu Lukašenkovi. Hovoří se o téměř čtyř desítkách zatčených. V dalších městech dostal slovo také policejní zásah a slzný plyn.

Článek

Informaci včetně záběrů z Minsku přinesl zpravodajský server Tut.by. Agentura AFP s odvoláním na nevládní organizaci hovoří o nejméně 37 zatčených. Demonstrace se konají i v dalších běloruských městech.

Prezident se potýká s vlnou protestů a stávek poté, co jej úřady minulý měsíc prohlásily vítězem prezidentských voleb z 9. srpna. Podle opozice byl ovšem výsledek zmanipulovaný a neuznala ho mimo jiné ani EU. Lukašenko volební podvody popírá a nejeví žádné známky ochoty k ústupkům.

Policie sleduje úředně nepovolený pochod demonstrantů Minskem ve velkém počtu. Disponuje i obrněnou technikou, která je rozmístěna na strategických místech metropole. Pouze Lukašenkovu rezidenci, kam část demonstrantů zamířila, střeží deset obrněných transportérů, uvedla agentura Interfax.

Lidskoprávní organizace Vjasna podle AFP sdělila, že v centru Minsku bylo zadrženo nejméně 37 osob. Podle Interfaxu několik osob utrpělo zranění při potyčkách u minského závodu na traktory MTZ.

Protesty se odehrávají v dalších běloruských městech, mimo jiné v Grodnu, Brestu, Mogilevu či Bobrujsku. V Grodnu na hranici s Polskem a Litvou uniformovaní policisté zaútočili na demonstranty a rozehnali jejich shromáždění. Podle agentury DPA použili i slzný plyn.

Na sociálních sítích kolovaly snímky, jak jsou policisty odvlékány i postarší ženy. Zatýkání se podle tut.by odehrálo i v Brestu.

Reklama

Doporučované