Hlavní obsah

Benešová se Zemanem se do sebe pustili. Napětí kvůli plánu na výměnu státních zástupců roste

Marie Benešová trvá na tom, že státní zástupci vyvolávají paniku zbytečně.

Reklama

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se v úterní Výzvě Seznamu ostře ohradila vůči kritice Nejvyššího státního zastupitelství.

Článek

Je to jasný plán, jak odstavit mě i Lenku Bradáčovou. Tak ve zkratce kriticky zhodnotil postup Ministerstva spravedlnosti ohledně zákona o státních zástupcích nejvyšší žalobce Pavel Zeman.

Na twitterovém účtu svého úřadu napsal, že resort vedený Marií Benešovou se nestandardně rychle vypořádal s připomínkami Nejvyššího státního zastupitelství. A navíc neakceptovalo ani jedinou námitku, kterou šéfžalobce vznesl.

Benešová se v úterní Výzvě Seznamu ohradila nejen vůči ustavičné kritice od NSZ, ale i vůči slovům nejvyššího státního zástupce Zemana. „On by chtěl všechno a není schopen učinit kompromis. Není pravda, že jsme neakceptovali žádný návrh NSZ,“ pronesla pro Seznam Benešová.

Klíčovým bodem střetu je funkční období vedoucích státních zástupců, které má nový zákon omezit. Zasáhnout tak má právě Zemana nebo pražskou vrchní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Ta ostatně zákon nedávno ve Výzvě Seznamu ostře zkritizovala a vymezila se i vůči slovům ministryně Benešové, že se jejímu úřadu nedaří dotahovat kauzy do úspěšného konce.

Ministerstvo podle nejvyššího žalobce „zcela nekoncepčně“ stanovuje sedmileté funkční období pro všechny vedoucí státní žalobce. Podle Zemana by to mělo být sedm let pro vedoucí na nižších úrovních a deset let pro nejvyššího žalobce.

Dalším rozporem jsou přechodná ustanovení, kdy Ministerstvo spravedlnosti nehodlá propůjčit nový mandát nejvyššímu státnímu zástupci. „Ministerstvo spravedlnosti stanovuje ukončení funkčního období oběma vrchním státním zástupcům. Nelze se tak zbavit dojmu, že účelem toho zákona je zejména přeobsadit funkce nejvyššího a obou vrchních státních zástupců,“ sdělil pro Seznamu mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Podle ministryně chtějí státní zástupci ve funkci zůstat „asi do smrti“. Na adresu Zemana řekla, že se nejvyšší státní zástupce „určitě uplatní jinde“.

Nejvyšší státní zastupitelstvo má výhrady také ke způsobu volby vedoucích státních zástupců, kdy je má vybírat pětičlenná komise, v níž tři členy vybere ministerstvo. „V předkládaném modelu je ve výběrové komisi většina nominantů Ministerstva spravedlnosti. Dodatečné návrhy ministerstva na obsazení jednoho místa ve výběrové komisi soudcem jsou rovněž koncepčně zcela chybné, neboť soudce se ze své podstaty nemá v takovém rozsahu podílet na výkonu správy státního zastupitelství,“ řekl pro Seznam Malý.

Podoba zákona se ale nedostala jen pod palbu státního zastupitelství. Se současným vyzněním jsou mezi jinými nespokojená Ministerstvo vnitra, zemědělství, obrany, dopravy nebo financí. „Zůstane-li v návrhu zachováno vyloučení možnosti opakování funkce nejvyššího státního zástupce, pak je tato podmínka dalším důvodem pro prodloužení funkčního období,“ uvedlo pro Deník N například Ministerstvo financí.

Benešová je ale přesvědčena, že státní zástupci jsou nespokojení zbytečně. „My jsme jim ve všem vyhověli. Budou tady výběrová řízení, nejvyšší nebude moci být odvolán jinak než v kárném řízení, bude tady lhůta pro jeho funkční období, jenomže to je asi problém,“ řekla ve Výzvě Benešová.

„Vrcholoví státní zástupci se hádají o každý centimetr. My jsme dali 7 (let), pan nejvyšší chce 10, už je tam osm a půl, jsou tam nějaká přechodná období a do toho máte ještě účinnost a když to spočtete, tak tam máte 22 let, to je docela absurdní,“ dodala ministryně.

Úřad Pavla Zemana se o některých argumentech Benešové dozvěděl až z Výzvy Seznamu, na námitkách k podobě zákona o státním zastupitelství nicméně nadále trvá.

„Nejvyšší státní zástupce odeslal dopis ministryni spravedlnosti, ve kterém vyjádřil nespokojenost z průběhu jednání a je připraven o zásadních rozporech s paní ministryní dále jednat, protože se jedná o velice důležitou právní úpravu,“ uzavřel Malý.

Reklama

Doporučované