Hlavní obsah

Benzin zlevňuje nejrychleji za desetiletí

Foto: Seznam.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Ceny u benzinových pump padají pátým dnem v řadě, ukazují data společnosti CCS.

Článek

Ze dne na den spadla průměrná cena benzinu u čerpacích stanic o 35 haléřů. Takový prudký pohyb zaznamenala společnost CCS, která ceny pohonných hmot systematicky sleduje, naposledy v roce 2010.

Benzin nyní dostanete za průměrnou cenu 29,31 koruny za litr, naftu za 29,10 koruny za litr.

„V případě benzinu jde o nejvýraznější jednodenní zlevnění od 18. února 2010, tedy za více než deset let. Nafta pak včera zlevnila ze dne na den nejrapidněji od 12. prosince 2014,“ napsal ekonom Lukáš Kovanda.

Také z pohledu posledního týdne zlevňují pohonné hmoty nejvýrazněji za posledních deset let. Důvody jsou dva: koronavirus srazil poptávku na minimum a cenová válka mezi Saúdskou Arábií a Ruskem jako velkými těžaři ropy nemá konce. Barel ropy tak stojí o třetinu méně než před měsícem.

„V nadcházejících dnech bude cena pohonných hmot dále citelně klesat. Jen za posledních deset dní se totiž korunová cena barelu ropy Brent snížila o dalších více než jedenáct procent. Ropa tedy v české měně nadále výrazně zlevňuje navzdory prudkému oslabení koruny k dolaru, v němž se ropa obchoduje,“ dodává Kovanda.

Koruna v pátek vůči dolaru oslabila až takřka na 26,10. Slabší byla naposledy před více než patnácti lety, v září 2004.

Pumpaři si nyní užívají vyšších marží než obvykle, podle toho, jak prudce poklesla ceny ropy, se zdá, že cenovou válku o ropu do koncových cen na benzinkách ještě nepromítli úplně.

Pro řidiče je pokles cen benzinu a nafty příjemnou zprávou, pro celou ekonomiku je ale kombinace koronaviru a cenové války o ropu vražedná. Podle aktualizovaných prognóz mnoha renomovaných finančních a analytických institucí už je světová ekonomika v recesi, česká na její hraně. Například ekonom David Marek v novém odhadu uvedl, že tuzemská ekonomika může kvůli koronaviru spadnout až o deset procent.

Reklama

Doporučované