Hlavní obsah

Berbr a případ mrtvého muže. Výslech vtáhl po Vyšehradu do hry další klub

Foto: Profimedia.cz

Roman Berbr dohlédl na to, aby se na jaře 2019 nepřimíchal v ČFL do postupové hry celek SK Zápy. Prioritu si u něj udržel Rogozův Vyšehrad.

Reklama

Prohnilí proti prohnilým, tak vypadal boj o postup do 2. fotbalové ligy v roce 2019. Ještěže tu byl vrcholný svazový činovník Roman Berbr, aby sudí usměrnil, od koho si smí vzít úplatek a od koho ne. Podporu týmu SK Zápy zakázal.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Jak víme z amerických filmů, gangsteři se obvykle scházejí v loděnici. Tahle dvojka se ale v květnu 2019 sešla ve středočeské Loděnici a pro svou konspirační schůzku si vybrala přítmí tamní pizzerie.

Majitel klubu SK Zápy František Mašek tam pozval rozhodčího Tomáše Grímma, aby si mu postěžoval, že sezona už se nevyvíjí, jak si přál. Někdejší náskok v tabulce už odvál čas a pan Schröter, šéf komise rozhodčích v ČFL, už prý na něj také nějak zanevřel…

Nicméně Mašek pořád ještě nic nevzdával, potřeboval jen v boji o postup přibrzdit konkurenční Vyšehrad. A tak se Grímma zeptal, alespoň tedy podle toho, co sám Grímm později na policii vypověděl, jestli by za 200 000 korun uměl jako rozhodčí zařídit, aby Vyšehrad vyšel naprázdno z utkání s Ústím nad Orlicí, které právě Grímm pár dní nato řídil.

Což o to, nezajímavá mu ta nabídka nepřišla. A nejen jemu. „Za kilo to není špatný,“ glosoval nabídku asistent rozhodčího Marek Janoch. S ním už totiž Grímm konzutoval číslovku 100.

Ale nejvyšší šarže mezi českými fotbalovými manipulátory tehdy rozhodla jinak. Grímm totiž obsah své schůzky s Maškem prozradil i Romanu Berbrovi. Místopředseda Fotbalové asociace ČR se ujistil, že Grímm nabídku odmítl a pak mu zdůraznil, že on, tedy Berbr, má jen jednoho „synka“, tím je Roman Rogoz, sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad a že kdyby snad měl jít Grímm na ruku konkurenci, bral by to Berbr jako podvod na sebe sama.

A tak se zápský funkcionář František Mašek do utkání Vyšehrad-Ústí nad Orlicí nenaboural. Vyšehrad vyhrál 2:0 a na nabízený dvousettisícový úplatek ze Záp nedošlo. Úplně „nasucho“ ale zainteresovaní z celé akce nevyšli. Grímm totiž pro sebe, asistenty Marka Janocha s Jiřím Křížem a pro delegáta Miroslava Skálu dostal od Rogoze na rozdělení za úspěch Vyšehradu úplatek 30 000 korun. Tedy alespoň podle textu obvinění, jež se odkazuje na Grímmovu výpověď.

Co se týče zápského funkcionáře Františka Maška, dlužno dodat, že jeho jméno na seznamu trestně stíhaných osob v rámci této kauzy schází. Nejspíš však jen proto, že dotyčný v mezidobí zemřel. Jasně to vyplývá z poznámky, kterou v textu příslušného usnesení učinil jeden z vyšetřovatelů případu.

Berbr mlčí, Grímm povolil

Příběh o setkání v Loděnici vychází z popisu a zdůvodnění dalších obvinění, jež policie vznesla na základě svého dalšího vyšetřování, vedeného již řadu měsíců v kauze, jíž vévodí jméno Romana Berbra. Pro tohoto tehdy faktického vládce českého fotbalu si elitní detektivové z Národní centrály boje proti organizovanému zločinu přišli před rokem, konkrétně 16. října 2020. A sdělili mu obvinění z korupčních trestných činů, souvisejících s manipulacemi zápasů fotbalových soutěží, a také z defraudace.

V celé kauze bylo původně obviněno celkem 20 osob, od té doby přibyly na seznamu dvě další osoby fyzické a jedna právnická, jmenovitě klub Slavoj Vyšehrad.

Na Berbra a užší jádro jeho gangu, konkrétně na Romana Rogoze, Michala Káníka a Tomáše Grímma, byla po zatčení uvalena vyšetřovací vazba. Posledně jmenovaný, tedy rozhodčí Tomáš Grímm, už po několika dnech strávených v cele přiznal skutky, jež mu text obvinění kladl za vinu. A začal s policií aktivně spolupracovat.

Popsal mimo jiné právě skutečnosti související se zápasem Vyšehrad-Ústí nad Orlicí, ve kterém rozděloval úplatek 30 000 korun od Rogoze. A přiznal i 10 000 korun, které dostal jako součást „týmu“, který Vyšehradu pomohl k výhře v utkání s Litoměřickem.

Roman Berbr naopak mlčí. Tři měsíce, které strávil ve vyšetřovací vazbě, byly pro něj o to náročnější, že v jejich průběhu prodělal těžší průběh covidového onemocnění. Nyní žije tento 67letý muž v ústraní, do fotbalového dění podle dostupných informací nijak nezasahuje, čeká, kam se jeho kauza bude vyvíjet.

Postupem nic neskončiílo

Policejní dokumenty, do nichž se reportérovi Seznam Zpráv podařilo nahlédnout, popisují systematickou práci celé organizované skupiny na postupu Slavoje Vyšehrad do druhé ligy. K němu v létě 2019 skutečně došlo a policie za pomoci odposlechů i další operativní techniky monitorovala, že skupina roztáčela korupční spirálu dál, i v zápasech druhé nejvyšší soutěže.

Způsob provedení se opakoval. Pro příslušný zápas si vyšehradský sportovní ředitel Roman Rogoz vybral rozhodčí, Roman Berbr mocenským nátlakem na sekretáře příslušných komisí zajistil, že vybraní sudí příslušný mač skutečně řídí, a pak už jen Rogoz osobně nebo za pomoci bývalého ligového fotbalisty Michala Káníka oslovil sudí s nabídkou úplatku. Jako vedlejší produkt této činnosti mířící zejména ke sběru bodů do tabulky se ovlivňování zápasů navíc podle všeho propojuje i se sázkami na ně.

Při domovních prohlídkách zajistila loni policie velké množství důkazního materiálu, včetně dat uložených v počítačích a mobilních telefonech. Tento materiál ještě stále zpracovává, vyhodnocuje a doplňuje do spisu. Cílem je dokončit tuto fázi vyšetřování a přípravu obžaloby do konce letošního roku.

Reklama

Doporučované