Hlavní obsah

Berbr, nebo Chládek? FAČR bude hledat po Peltovi nového bosse

Večerní zprávy, 5. 5. 2017.

 

Reklama

Peltova kauza a manipulace se sportovními dotacemi může mít dalekosáhlé následky. Český fotbal by také mohl načas přijít o státní finance. Jde o stamiliony korun.

Článek

Obvinění v dotační kauze čelí kromě fotbalového bosse Miroslava Pelty i samotná Fotbalová asociace ČR - jako právnická osoba. Právě to je podle experta na fotbal Luďka Mádla z Aktuálně.cz velký problém. Sportovní organizace by mohla přijít o slibované státní dotace a není vyloučené, že by musela i nějaké peníze vracet. Nejde přitom o malé částky.

FAČR bude také hledat nového šéfa. Měl se jím původně znovu stát obviněný Pelta, ale ten míří do vazby. Podle Luďka Mádla je tak pravděpodobné, že současné vedení vydrží ještě přechodně půl roku. Adeptem na nového bosse by se mohl stát například bývalý ministr školství Marcel Chládek nebo současný místopředseda organizace Roman Berbr.

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes dopoledne rozhodl o vazbě nejen pro Miroslava Peltu, ale i pro spoluobviněnou - dnes už bývalou náměstkyni Ministerstva školství - Simonu Kratochvílovou. Seznam zjistil, že Pelta s Kratochvílovou manipulovali s dotacemi - přidělovali je podle vlastního zájmu a často dříve, než o tom mohla rozhodnout příslušná komise. Jde o případ mimořádného rozsahu - na dotacích se rozděluje letos kolem šesti miliard korun.

Reklama

Doporučované