Hlavní obsah

Berbr u soudu opět neuspěl. Bývalý sudí Kocián se mu omlouvat nemusí

Celý případ začal v roce 2015, kdy někteří rozhodčí proti Berbrovi (na snímku) otevřeně vystoupili a pustili se do jeho kritiky. Kromě Korduly a Kociána k nim patřil také Libor Kovařík.Video: Eliška Hypšmanová, Filip Kříž, Seznam Zprávy

 

Reklama

Místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr neuspěl se žalobou na bývalého sudího Radka Kociána. Okresní soud Brno-venkov ji zamítl jako neodůvodněnou. Po Kociánovi spolu s chotí Dagmar Damkovou požadovali veřejnou omluvu. Bývalý ligový arbitr v roce 2015 Berbra obvinil, že ovlivňuje chod rozhodčích.

Článek

Fotbalové prostředí zhodnotil tak, že nikoho nepoškodil. Tak zdůvodnil Okresní soud Brno-venkov zamítnutí žaloby místopředsedy fotbalové asociace Romana Berbra a jeho choti Dagmar Damkové na bývalého rozhodčího Radka Kociána. Ten před třemi lety poslal otevřený dopis tehdejšímu předsedovi asociace Miroslavu Peltovi, v němž Berbrovy praktiky kritizoval. Dopis následně uveřejnila některá tištěná i online média.

Okresní soud se tak držel rozhodnutí, které v podobném případu vynesl brněnský krajský soud. Ten zamítl Berbrovu žalobu na jiného bývalého sudího Antonína Kordulu, který ho měl podobně jako Kocián „očerňovat“. Případ se dostal i k Nejvyššímu soudu, který dal Kordulovi za pravdu. „Není správné, aby se soud první instance odchyloval od již existujícího rozhodnutí,“ řekla soudkyně Irena Hladíková. Žalobu tak označila za nedůvodnou.

Podle obhájkyně Berbra Jany Gavlasové neřešil okresní soud podstatu věci. „Výroky, které byly napadány v této žalobě, jsou odlišné než u pana Korduly,“ řekla. Jiné podle ní byly i důkazy a svědkové. „Opisovat od toho je tedy úplně nesmyslné,“ dodala. „Opřela“ se i do tvrzení soudkyně. „Nejvyšší soud nerozhodl, ale zaujal stanovisko, že nebyly správně formulovány otázky. Podali jsme proti tomu ústavní stížnost, jde to proti rozhodnutí pléna Ústavního soudu,“ vysvětlila.

Naopak Radek Kocián je s rozhodnutím spokojený. „Těší nás, že dal soud za pravdu naší argumentaci a zamítl žalobu. Nečekáme ale, že by to tímto skončilo,“ řekla jeho právní zástupkyně Michaela Knitlová. Samotný Kocián je rozladěný situací ve fotbale. „Odborníci stále odchází, situace je prostě špatná. Otrávil mě,“ dodal bývalý ligový rozhodčí.

Celý případ začal v roce 2015, kdy někteří rozhodčí proti Berbrovi otevřeně vystoupili a pustili se do jeho kritiky. Kromě Korduly a Kociána k nim patřil také Libor Kovařík. Berbra obvinili, že skrze svou choť Dagmar Damkovou ovlivňoval rozhodčí. Berbr v současnosti vede i několik dalších sporů se sudími.

Berbrovi a Damkové navíc soud nařídil uhrazení nákladů na řízení Kociánovi i samotnému soudu. „Přihlíželo se k úspěšnosti v podobných případech,“ četla soudkyně z odůvodnění. Nyní budou mít patnáct dní na odvolání. „Počkám na písemné doručení a nejspíš se odvoláme,“ uzavřela Berbrova advokátka.

Reklama

Doporučované