Hlavní obsah

Švédsko bez karantény i roušek: Udržujeme si odstup a věříme vládě

Foto: Profimedia.cz

Omezení jsou, ale jinak žijeme celkem normálně, říká o situaci ve Švédsku Viktor Rendl.

Reklama

Bez tvrdých restrikcí a s vírou v disciplinovanost občanů. Cesta, kterou chce Švédsko porazit koronavirus. Podle Viktora Rendla, který v zemi žije od dětství, Švédové vládě věří, že to zvládne.

Článek

Jak vy se díváte na to, jak si vede Švédsko ve srovnání s Českou republikou?

To je dobrá otázka. Myslím, že Švédové mají víru v to, že stát to zvládne. A vypadá to, že to zvládáme, i když máme víc mrtvých než má třeba Česká republika. Zároveň je to tak, že se nic neví, neví se, jestli se to může vrátit, jestli lidé budou imunní nebo ne. Zatím, i když to nemocnice zvládají, tak je to takové riskantní, ale vypadá to, že to zatím funguje.

Změnil se i přes ten benevolentnější přístup přece jen život v zemi? Omezujete vy osobně nebo vaší blízcí kontakty?

To určitě. Třeba moje máma, je jí přes 65, měla před 2 měsíci zlomenou nohu a musí jezdit na fyzioterapii, tak jí tam vozím. A když ji vezu, tak jsem ve stresu, že buď to může dostat ode mě, nebo že to může chytit tam, kam chodí na tu terapii. Ale jinak je život docela normální, lidé jsou venku, i když je menší provoz. A docela to tady všechno funguje. Ale také znám lidi, co ztratili práci. Pracovali v obchodech a kvůli tomu, že tady některé obchody zavírají nebo dokonce jdou do konkurzu, tak lidé ztrácejí práci. Ale v tomhle si myslím, že je to ve Švédsku lepší než v jiných státech.

Jsou Švédové spokojeni s tím, že země není v karanténě a že jim vláda věří v tom, že se sami budou chovat zodpovědně?

Myslím, že většinou ano.

Sociální distanc na švédský způsob

Když se podíváte na ulici, máte pocit, že to lidé dodržují? U nás se hodně řešilo, jak budou pravidla dodržovat lidé o Velikonocích.

Ano i ne. Myslím, že by to mohlo být lepší. Ale Švédové jsou lidé už z podstaty takoví trošku víc distancovaní. Myslím, že máme nejméně lidí na metr čtvereční v Evropě a hodně lidí žije samo a tak. Taky jsou Švédové takoví trochu víc pasivní v těch sociálních věcech. Ale určitě tady distanc je. Třeba v těch situacích, kdy si lidé běžně podávali ruce, tak to se teď nedělá. A když lidé chodí po městě, i když je jich méně, tak si myslím, že by to mohli brát trochu víc vážně. Ale nevím, jestli nějaké větší restrikce by to změnily.

Jaká opatření nebo doporučení ve Švédsku máte? Máte třeba povinnou karanténu v případě, že někdo přijde do kontaktu s nakaženým, nebo se vrátí z jiné země?

Lidé, co byli s někým v kontaktu, tak se hlavně mají držet doma, zavolat do nemocnice a dát jí o sobě informace. A případně, že mají vážnější symptomy, tak si mají zavolat pohotovost.

Mluví se ve Švédsku i o možnosti aktivovat krizový zákon, který by umožňoval zavřít rychle veřejná místa a dopravu?

Moc ne, spíš jsou každý den tiskové konference, kde se zveřejňují nové informace. A každý den jednou nebo dvakrát denně stát probírá, jaká je situace, co se dělá, co se změní. Ale jsou to malé změny. Před pár týdny jsme změnili to, že restaurace nesmějí mít otevřeno, pokud lidé nemůžou sedět daleko od sebe a tak. Nebo když jsou to restaurace, kde se stojí ve frontě, tak to se taky nemá. Teď si úplně nejsem jistý, co přesně platí. Ale také znám lidi, co mají restaurace a pracují v restauracích a v barech a říkají, že jsou kvůli tomu strašně nervózní.

Zpochybňuje někdo přístup státu? Ať už politici, média nebo někteří zdravotníci, odborníci?

Většinou ne. Ale samozřejmě, že se najdou lidé a odborníci, kteří s tím přístupem nesouhlasí, ale řekl bych, že většina souhlasí.

Foto: Facebook.com

Viktor Rendl žije ve Švédsku od dětství.

Já se na to ptám, protože počet nakažených i mrtvých ve Švédsku přibývá. Neznepokojuje to tamní obyvatele, protože třeba ve srovnání s Dánskem je ten počet mrtvých už vyšší?

Je vyšší, ale když se díváme na statistiku, tak se také v některých oblastech zmenšuje. Je to víc než v jiných zemích, ale vypadá to výhledově dobře. Máme spoustu pozitivních signálů.

Deník Independent citoval lékaře, kteří kritizují švédský přístup. Byli znepokojeni z toho, že zdravotnictví by to nemuselo zvládnout a že kapacity oddělení intenzivní péče jsou omezené. Rezonuje ve společnosti taková debata?

Vypadá to, že nemocnice to zvládají. To byl ten plán ze začátku, že věděli, že bude víc mrtvých a víc nemocných aspoň ze začátku, ale to, co budou hlídat je, jestli to nemocnice zvládají. Já tomu rozumím tak, že to zvládají. I když jsou některé nemocnice, kde se hodně lékařů nakazilo a zrovna tam mají problémy. Ale když se díváme na celé Švédsko, tak to vypadá docela pozitivně v těch číslech.

A jak Švédové vnímají samotný způsob komunikace ze strany vlády? Máte dost informací, jsou jasné a nemění se ze dne na den?

Ve Švédsku se toho moc nezměnilo. Já jsem se setkal jenom s jednou situací, kde jsem chtěl v nákupním centru koupit vitaminy pro mámu, která je starší a nechodí ven, a tam měli zrovna zavřeno o hodinu dřív. To mi připadalo trochu divné, že zrovna lékárna byla zavřená dřív. Ale jinak to je docela v rozumné míře, normální obchody zavírají trochu dřív nebo mají různě pracovní doby. Lidé jsou s tím, řekl bych, srozuměni. Myslím, že to v tom není žádný stres.

Reklama

Doporučované