Hlavní obsah

Beznaděj, mráz a svědectví o krutosti islamistů. Krizový reportér Filip Horký mluvil s uprchlíky na hranicích EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Obzor Filipa Horkého: Zabili mi tátu. Nikdy nevíte, kdy přijde sebevražedný útok.

 

„Bojoval jsem proti Islámskému státu. Zažili jsme nechutné období, lidé se vzájemně vraždí. Já tohle nechci pro své děti,“ říká uprchlík z Iráku Sharif, který nyní čeká na azyl v srbském uprchlickém táboře Adaševci.

Článek

„V Afghánistánu nevíš, kdy přijde nějaký teroristický útok. Ráno jdeš do práce či obchodu, ale nemáš jistotu, že se vrátíš v pořádku domů,“ popisuje důvody svého odchodu ze země Azíz. Ten se již pětkrát neúspěšně pokusil nelegálně překročit hranici do Evropské unie.

V Srbsku čeká několik tisíc uprchlíků na to, jak dopadne jejich cesta. Někteří v uprchlických táborech, kde je jim poskytována základní péče. S tou pomáhali od téměř začátku migrační krize i dobrovolníci z České republiky.

„Je tady hodně lidí, kteří v Evropě uspějí. Zaslouží si, aby se o ně Evropa postarala. Jsou tady ale i lidé, u kterých si nejsem jistý. Naším úkolem není soudit, kdo má právo na azyl. Naším úkolem je ulehčit to tady těm lidem,“ říká k tomu koordinátor českých dobrovolníků v táboře Milan Votypka.

Chodí sem i mladí muži s iPhony, říká Votypka v celém rozhovoru pro Obzor Filipa Horkého

Koordinátor českých dobrovolníků v Srbsku: Chodí se i muži s iPhony.

Další část uprchlíků je mimo oficiální tábory. Štáb krizového reportéra Filipa Horkého navštívil i jeden ze squatů, kde uprchlíci v zimě čekají a dostávají základní pomoc od dobrovolníků a organizací.

Jaké jsou příběhy uprchlíků? Odkud přichází a co je vede k odchodu? Zapomnělo se na ně? Proč přichází do Evropy a měli by dostat azyl? Podívejte se na další díl Obzoru Filipa Horkého.

Doporučované