Hlavní obsah

Bezohlední turisté opět začali ničit Sněžku, ochranáři nainstalují sítě

Foto: Ondřej Moštěk, Správa KRNAP

Snímek z víkendu, kdy turisté nerespektovali hranice vytyčené řetězy.

Reklama

Sněžku opět obtočí ochranná síť. Víkend totiž ukázal, že bezohlednost turistů nezmizela a lidé znovu nerespektovali nynější řetězové zábrany, jejichž úkolem je zabránit vstupu do míst, kde se vyskytují vzácné rostliny a zvířata.

Článek

„Jen pár prvních pěkných dní stačilo k tomu, aby návštěvníci Sněžky ukázali, že své chování od loňska vůbec nezměnili. Správa Krkonošského národního parku tedy nemá jinou možnost, jak ochránit vzácnou a zranitelnou přírodu vrcholu Sněžky, než opět přistoupit k instalaci ochranných sítí jako v loňském roce. Ty rozšíří nynější řetězové zábrany již tento pátek,“ uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Ochranné sítě se objeví na obou místech jako loni, a to na vrcholu a v sedle u bývalé Obří boudy (u Slezského domu). Na Sněžce bude přibližně 600 metrů ochranných sítí, v sedle pak 500 metrů.

Foto: Ondřej Moštěk, Správa KRNAP

Kde nestačí řetězy, nastoupí sítě.

„Návštěvníkům vrcholu byl k volnému pohybu v minulosti vyhrazen prostor přibližně o velikosti poloviny fotbalového hřiště. Mnozí to ale nerespektují a vstupují na alpínské trávníky či lezou po skalách. Proto správy obou krkonošských národních parků loni poprvé oddělily prostor přírody od návštěvníků oranžovou ochrannou sítí. Tato metr vysoká síť posílila již instalované řetězové zábrany, které ale lidé ve velkých počtech překračovali,“ dodal Drahný. „Oranžová ochranná síť je jasně viditelná a na vrcholu hory opravdu působí nezvykle. I letos budou pro celou letní sezónu vyčleněni strážci, kteří budou celý den na Sněžce dohlížet na dodržování zákonných pravidel. Tato strážní a informační služba bude posilována i o služby s policií.“

Nejvyšší hora Česka láká extrémní množství turistů. Denně se jich tu v letní sezóně vystřídá osm až devět tisíc. „V tomto počtu nejsou zahrnuty počty přepravených osob lanovou dráhou Pec pod Sněžkou – Sněžka s denní kapacitou až 2 400 osob. Tím se vrchol Sněžky stává turismem nejzatíženější přírodní lokalitou u nás,“ upozornil Drahný.

Jehlan z doby ledové

Zvláštní jehlancovitý tvar 1 603 metrů vysoké Sněžky vznikl v dobách ledových. V důsledku mrazivého a větrného klimatu tady vznikly mrazem tříděné půdy. Kamenné mnohoúhelníky a brázdy, svahové terasy či rozsáhlé kamenné sutě jsou jejich významnými pozůstatky.

V minulosti – zejména na východním úbočí Sněžky, na Obřím hřebeni – se staly terčem stavitelů kamenných pyramid (mužíků). Ti tak často nevratně zastavili proces trvající desítky tisíc let.

Kromě neživé přírody je Sněžka domovem řady druhů charakteristických pro severskou tundru a alpínské trávníky. Některé z nich nenajdete nikde jinde na světě. Roste zde rozrazil chudobkovitý, pampeliška krkonošská, jestřábník severský nebo bika klasnatá, lipnice plihá a sítina trojklanná. Na zemi na skalách hnízdí pěvuška podhorní či linduška horská. Kamenné sutě jsou zase domovem lišejníků rodů pukléřka či šídlovec. Z přírodovědeckého hlediska je přírodní prostředí na Sněžce nenahraditelné a není možné připustit jeho ohrožení a ničení masivním počtem neukázněných návštěvníků.

Zdroj: KRNAP

Reklama

Doporučované