Hlavní obsah

Běžte volit pro své děti, řekl kandidát. Den po volbách podlehl covidu-19

Foto: Profimedia.cz

Kandidát Guy Brice Parfait Kolelas při předvolební kampani v roce 2016.

Reklama

Hlavní lídr opozice a kandidát na prezidenta v Konžské republice Guy Brice Parfait Kolelas zemřel na covid-19 při transportu do Francie.

Článek

Zvěsti o tom, že se Guy Brice Parfait Kolelas nakazil covidem-19 kolovaly již dříve. V pátek se kandidát nezúčastnil poslední kampaňové události poté, co ve čtvrtek řekl novinářům, že se obává nákazy malárií. V sobotu následně jeho rodina pro agenturu AFP uvedla, že se s covidem-19 léčí na soukromé klinice v centru hlavního města Brazzaville.

Dnes jeho vedoucí kampaně Christian Cyr Rodrigue Mayanda oznámil, že Kolelas zemřel na palubě letadla, které ho převáželo na léčbu do Francie.

O tom, že je Kolelas ve vážném stavu, informoval v pátek kandidát veřejnost sám prostřednictvím videa z nemocniční postele. „Moji drazí krajané. Mám problém. Bojuji se smrtí,“ říká tichým hlasem krátce poté, co si na chvíli sundá kyslíkovou masku. „I tak vás ale prosím, abyste se postavili a hlasovali pro změnu. Nebojuji pro nic za nic,“ dodává. Zdůrazňuje také, aby Konžané mysleli především na budoucnost svých dětí, které potřebují změnu.

61letý Kolelas byl hlavním vyzyvatelem dlouholetého prezidenta Denise Sassoua-Nguessa. Oba kandidáti se spolu utkali již v roce 2016. Tehdy poražený Kolelas získal 15 % hlasů.

Kolelas byl v poslední době velice kritický vůči vládě, kterou označil za „policejní“. Volby, které téměř jistě Nguessa opět vyhraje po několikáté v řadě, budí pochyby. Nepomohl tomu ani fakt, že před volbami byl v zemi vypnut internet, jak upozornila hlídací skupina NetBlock.

Největší opoziční strana v zemi UPADS (Pan-African Union for Social Democracy) volby bojkotuje, jelikož se obává, že by mohly rozdělit národ. O jejich transparentnosti má pochybnosti i tamní episkopální církev.

Analytik BBC Will Ross dodává, že fakt, že by prezident Sassou Nguesso prohrál, je těžko uvěřitelný. Uvádí také, že po posledních volbách byli dva z jeho soupeřů zavření.

Sedmasedmdesátiletý Sassou-Nguesso stojí v čele Konžské republiky už 36 let. V letech 1979 až 1992 zemi vedl jako nejvyšší představitel režimu jedné strany. V prvních pluralitních volbách v roce 1992 ho porazil Pascal Lissouba, demokratické předání moci ale dlouho nevydrželo. Sassou-Nguesso vyvolal občanskou válku a roku 1997 se stal prezidentem. V roce 2015 z ústavy vypustil článek, který stanovil horní věkovou hranici pro úřad prezidenta a omezoval mandáty na dva.

Podle oficiálních dat eviduje Konžská republika od začátku pandemie přes 9 tisíc případů nakažených a 130 úmrtí. Platí také uzavření hranic a noční zákaz vycházení ve dvou největších městech: Brazzaville a Pointe-Noire. Přesto se v rámci předvolebních kampaní lidé bez razantnějších opatření hromadně shromažďovali.

Reklama

Doporučované