Hlavní obsah

Biden nařídil návrat USA k Pařížské dohodě. Američany vyzval k jednotě

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden zachycený v prvních momentech v Oválné pracovně.

Reklama

Novým prezidentem USA je oficiálně Joe Biden. Ve středu večer složil inaugurační slib, ale stihl i podepsat řadu nařízení, jimiž zvrátil některé z kroků předchozí administrativy. V pořadu Oslavujeme Ameriku pak vyzval k jednotě.

Článek

Krátce před 22:00 SEČ Biden dorazil poprvé do Bílého domu jako prezident Spojených států. Na třídu Pennsylvania Avenue, na níž leží Bílý dům, přijel v limuzíně v rámci slavnostního armádního průvodu. Na poslední část cesty Biden vystoupil z auta a spolu se svou manželkou a nejbližší rodinou došel do prezidentské rezidence, která bude na další čtyři roky jeho domovem.

Návrat k Pařížské dohodě i do WHO

Jen hodiny poté, co Biden vstoupil do prezidentského úřadu, podepsal hned 17 nařízení, kterými mimo jiné zvrátil řadu rozhodnutí předchozího prezidenta Donalda Trumpa.

Exekutivními příkazy, jež Biden podepsal v rámci prvního veřejného vystoupení v Oválné pracovně, kromě návratu USA k Pařížské klimatické dohodě rovněž nařídil nošení roušek ve všech federálních budovách, na všech územích vlastněných federální vládou a také všem zaměstnancům federální vlády. Sám Biden nařízení podepisoval v roušce, což by podle AP bylo „u předchozího prezidenta Trumpa nemyslitelné.“

Dále Biden nařídil návrat USA do Světové zdravotnické organizace (WHO), ukončil zákaz cest do USA pro cestující z řady převážně muslimských zemí, pozastavil výstavbu zdi na hranicích s Mexikem nebo zrušil povolení pro kontroverzní ropovod Keystone XL. Podle AP se Biden pokouší o převrácení řady rozhodnutí z posledních čtyř let se „strhující rychlostí“.

Sledujte vývoj situace v USA živě

Později prezident Joe Biden ve virtuálním projevu varoval personál Bílého domu, že očekává, že se k sobě budou navzájem chovat s respektem. „Pokud se mnou někdy budete pracovat a uslyším, že se ke kolegům nechováte s úctou, na místě vás vyhodím,“ uvedl Biden podle BBC. V posledních 4 letech v Bílém domě podle něj chyběla důstojnost.

„Jsme jeden tým, Pamatujte – lidé pro nás nepracují. My pracujeme pro lidi,“ řekl nově zvolený prezident. „Potřebuji vaši pomoc. Budu dělat chyby. A až je udělám, uznám to a řeknu vám to. Budu potřebovat vaši pomoc, abychom je napravili,“ uvedl k personálu Biden v rámci videohovoru, jehož se účastnila takřka tisícovka lidí.

Obnova důvěry amerického lidu

Na čtvrtečních 1:00 SEČ svou první tiskovou konferenci v prezidentské rezidenci naplánovala nová mluvčí Bílého domu Jen Psakiová, která zdůraznila, že „pokud má nová americká administrativa nějaký společný cíl, tak sdílení přesných informací s americkým lidem“.

Uvedla, že plánuje obnovit jak pravidelné tiskové konference, v jejichž rámci bude veřejnost informovat o vývoji pandemie koronaviru, tak tradiční tiskové konference mluvčího Bílého domu, které budou probíhat od pondělí do pátku. Psakiová se podle deníku The New York Times (NYT) zavázala k tomu, že na tiskové konference „vrátí pravdu a transparentnost“.

„Obnova důvěry amerického lidu bude ústředním bodem naší každodenní snahy v tiskové kanceláři a v celém Bílém domě,“ řekla Psakiová. Rozloučila se slovy, že se s novináři znovu uvidí zítra.

První potvrzená členka Bidenovy administrativy

Americký Senát ve středu večer místního času podle agentury Reuters potvrdil Avril Hainesovou na pozici ředitelky tajných služeb (DNI). Stala se tak první potvrzenou členkou nové administrativy prezidenta Joea Bidena. Nominaci Hainesové stvrdilo 84 senátorů, proti bylo deset republikánských zákonodárců.

Jednapadesátiletá Hainesová bude první ženou v této funkci. Jejím úkolem je koordinovat a dohlížet na aktivity Ústřední zpravodajské služby (CIA), Národní agentury pro bezpečnost (NSA) a dalších 15 zpravodajských služeb.

V americkém Senátu složili do rukou nové viceprezidentky Kamaly Harrisové přísahu tři noví senátoři. Jeden z nich, Alex Padilla z Kalifornie, je náhradou za Harrisovou, která se svého křesla vzdala kvůli viceprezidentskému úřadu. Senátu bude ale nyní předsedat. Demokraté tak mají v Senátu zaručených 50 ze 100 křesel a rozhodující hlas Harrisové.

Oslavujeme Ameriku

Pandemie koronaviru způsobila i fakt, že se letos nekonal tradiční inaugurační ples. Oslavy uvedení Bidena do úřadu tak letos namísto toho spočívaly v televizním speciálu Oslavujeme Ameriku, jehož průvodcem byl známý herec Tom Hanks. Podle BBC byla „nálada koncertních vystoupení ve speciálu až manicky pozitivní – odhodlaná nabídnout pocit naděje v temném období americké historie“.

Biden se z Bílého domu stihl před začátkem pořadu přesunout k Lincolnovu památníku, odkud vystoupil se živým projevem. „Není nic, co bychom nemohli udělat, pokud to uděláme společně. (…) Znovu jsme se ponaučili, že demokracie je vzácná a díky vám demokracie zvítězila,“ řekl Biden v živém projevu od Lincolnova památníku, který byl odvysílán v rámci televizního speciálu Oslavujeme Ameriku.

„Proto jsme Jill, já, Kamala a Doug chtěli zajistit, že naše inaugurace nebyla o nás, ale o vás Američanech. (…) K překonáni překážek, které před námi stojí, nejvíce potřebujeme tu v demokracii tak těžko dosažitelnou věc – jednotu,“ uvedl Biden.

V pořadu vystoupili přední američtí hudebníci, ale i bývalí prezidenti USA Barack Obama, Bill Clinton nebo George Bush mladší. Zejména Obama přitakával Bidenovi ohledně jednoty, kterou Amerika musí nastolilt.

„Musíme poslouchat nejen lidi, se kterými souhlasíme, ale i ty, se kterými nesouhlasíme. Jednou z mých nejhezčích vzpomínek na (moji vlastní) inauguraci je milost a velkorysost, kterou mi tehdy projevil prezident Bush a Laura Bushová projevila Michelle,“ uvedl 44. prezident USA Barack Obama. Televizní pořad vyvrcholil velkolepým ohňostrojem.

Klidný průběh inaugurace, protesty v Seattlu i Portlandu

Na tribunách, na nichž při inauguraci bývá běžně 200 000 lidí, bylo ve středu kvůli epidemickým opatřením jenom 1 000 hostů včetně tří předchozích prezidentů Baracka Obamy, George Bushe mladšího, Billa Clintona a jejich manželek. Místo tisíců těch, kteří na inauguraci nemohli být, vlálo před Kapitolem přes 190 000 vlajek.

Podle reportérů veřejnoprávní televize PBS byl v čase Bidenovy inaugurace v okolí sídla Kongresu klid, v ulicích kolem vládní čtvrti byli jen novináři a hrstky podporovatelů nového prezidenta, kteří sledovali přenos slavnosti na mobilních telefonech. Kvůli obavám z pandemie covidu-19 i nepokojů po útoku Trumpových přívrženců na sídlo Kongresu totiž Američané nemohli akci přihlížet z prostranství před Kapitolem.

Ve středu odpoledne se podle NBC desítky demonstrantů shromáždily v Seattlu. Výtržníci pochodovali centrem města, zapálili vlajku a zničili několik oken. Podle policejního vyjádření byl zatčen jeden muž, žádná zranění nebyla hlášena. Podobné protesty se odehrály i v Portlandu, kde výtržníci rozbili okna a posprejovali místní sídlo Demokratické strany. Policie v Portlandu, kde v posledních měsících k protestům dochází často, podle ABC zatkla 8 lidí.

Bidenovu inauguraci provázelo několik prvenství týkajících se zejména úřadu viceprezidentky, který zaujme Kamala Harrisová a bude v něm první ženou, prvním občanem tmavé pleti a prvním Američanem s jihoasijskými kořeny.

Reklama

Doporučované