Hlavní obsah

Bidenova inaugurace je tu. Zazpívá Lady Gaga, Trump natruc nepřijde

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden a Kamala Harrisová putují do Bílého domu.

Reklama

Den I, tedy inaugurační ceremonie Joea Bidena a Kamaly Harrisové, je tu. Ve středu je čeká složení prezidentské a viceprezidentské přísahy, čímž převezmou vládu nad Spojenými státy.

Článek

Slavnostní akt se tradičně koná 20. ledna ve Washingtonu DC, konkrétně na půdě amerického Kapitolu, kde sídlí obě komory Kongresu. Za statisícového publika jej doprovází vojenská přehlídka i hudební nebo literární vystoupení. Letošní inaugurační den však poznamenala nejen pandemie koronaviru, ale také hrozby násilí ze strany příznivců odcházejícího Donalda Trumpa.

Inaugurace prezidenta USA

Slavnostní uvedení vítěze voleb do prezidentského úřadu složením veřejné přísahy do rukou předsedy Nejvyššího soudu.

Při inauguraci se vítěz prezidentských voleb stává hlavou Spojených států v jednom konkrétním momentu. Jde o chvíli, kdy zvolený prezident s rukou na bibli přísahá předsedovi Nejvyššího soudu. Tentokrát tedy složí přísahu Joe Biden do rukou Johna G. Robertse.

Foto: Profimedia.cz

Slavnostní ceremonie před čtyřmi lety, kdy přísahal Donald Trump.

Prezidentská přísaha

„Slavnostně přísahám, že budu čestně vykonávat funkci prezidenta Spojených států a podle svých sil budu zachovávat, střežit a bránit ústavu Spojených států.“

Foto: Profimedia.cz

Přísaha Baracka Obamy v roce 2013.

Jak a kde se inaugurace koná?

Slavnostní ceremoniál prezidentské přísahy se koná na západních pozemcích Kapitolu. Ve stejný den svou přísahu skládá i viceprezident, v případě středeční slavnosti viceprezidentka Kamala Harrisová. Ta ale bude svou přísahu, jejíž text je o něco delší, vyslovovat v Senátu.

Po podpisovém ceremoniálu obvykle následuje slavnostní oběd a poté přehlídka. Letošní program se ale především kvůli koronavirovým opatřením zúžil. Bidena a Harrisovou, společně s jejich rodinami, doprovodí do Bílého domu zástupci všech amerických ozbrojených složek a tradiční přehlídka by se měla konat v online prostředí. Stejně jako večerní program, který bude uvádět herec Tom Hanks.

Ceremonii navíc provází celá řada bezpečnostních opatření, která se ještě zpřísnila po násilném vniknutí do Kapitolu na začátku ledna. Členové Národní gardy hlídají samotnou budovu a rozmístěni jsou i v ulicích Washingtonu DC – okolí Kapitolu je prakticky hermeticky uzavřené.

Foto: Seznam Zprávy

Mapa Washingtonu ukazuje dopravní a bezpečnostní opatření ve městě kvůli inauguraci.

Slavní na inauguraci

Na Bidenově inauguraci budou bývalí prezidenti USA Bill Clinton, George Bush a Barack Obama. Donald Trump účast odmítl, jeho administrativu ale bude zastupovat viceprezident Mike Pence. Zazpívá Lady Gaga nebo Jennifer Lopezová, recitovat bude básnířka Amanda Gormanová.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Lady Gaga zazpívá americkou hymnu.

Téma

Inaugurace Bidena a Harrisové nese téma Spojená Amerika. Odkazují na preambuli americké ústavy.

Foto: Profimedia.cz

Kamala Harrisová a Joe Biden.

Reklama

Související témata:

Doporučované