Hlavní obsah

Bidenova ochranka posiluje, na úrovni zvoleného prezidenta ale není

Foto: Profimedia.cz

Americký prezidentský kandidát Joe Biden s ochrankou.

Reklama

Ochranka amerického prezidentského kandidáta Joea Bidena posílí. Do státu Delaware, kde Biden bydlí a má i volební štáb, míří už tým tajné služby.

Článek

Skupina agentů americké tajné služby se připojí k dosavadní Bidenově ochrance. Demokratický prezidentský kandidát, který má podle průběžných výsledků značnou šanci na vítězství ve volbách, zůstává dál ve městě Wilmington ve státu Delaware. Jeho štáb sídlí v tamním kongresovém centru, ve kterém by měl Biden v průběhu pátku pronést projev.

Informaci o posílení ochranky přinesl list The Washington Post. Mluvčí tajné služby Catherine Milhoanová věc odmítla komentovat. Upozornila, že služba veřejně neprobírá zajišťování bezpečnosti prezidenta ani prezidentských kandidátů. Věc nekomentoval ani Bidenův štáb.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezidentský kandidát Joe Biden s ochrankou.

Tajná služba zatím Bidena nechrání do stejné míry, jako by chránila už zvoleného prezidenta, úroveň zabezpečení se ale podle deníku takové situaci přibližuje. Ochranku na prezidentské úrovni obvykle dostává vítězný kandidát poté, co pronese vítěznou řeč a jeho soupeř uzná porážku.

Trumpův syn píše o „totální válce“

To se zatím očekávat nedá. Biden sice připravuje projev, ze strany Donalda Trumpa ale zaznívají nepodložená nařčení z volebních podvodů a „ukradených volbách“. Současný prezident se považuje za volebního vítěze a usiluje o přepočet hlasů nebo zastavení jejich sčítání. Trumpův syn na Twitteru napsal, že by jeho otec „měl kvůli těmto volbám zahájit totální válku“.

Pokud Biden nakonec vyhraje, ale Trump porážku neuzná, mohla by tajná služba počkat s Bidenovou ochranou až do doby, dokud se výsledky voleb oficiálně nepotvrdí. Tajná služba by ale zřejmě cítila povinnost zvýšit Bidenovu ochranu už předtím, píše Washington Post s odkazem na bývalého agenta.

Před 20 lety se čekalo 36 dní

Podobnou situaci řešila tajná služba už v roce 2000, kdy se čekalo na rozhodnutí soudu. Spojené státy 36 dní neznaly výsledek duelu mezi Alem Gorem a Georgem W. Bushem. Tehdejší viceprezident Gore měl v té době dále ochranku náležící jeho funkci. Bushe, který se nakonec stal prezidentem, chránila služba dál jako hlavního prezidentského kandidáta.

Reklama

Doporučované