Hlavní obsah

Brzděme. Bez opatření se bude opakovat loňský scénář, varují odborníci

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pokud nechceme znovu dopustit zahlcení nemocnic, je nutné začít pandemii covidu-19 brzdit, varuje Centrum pro modelování biologických a společenských procesů (BISOP). Cestou je vymáhání bezinfekčnosti před vstupem na pracoviště.

Článek

Křivka nově hospitalizovaných vůči počtu nakažených roste rychleji, než se očekávalo, varuje v nové situační zprávě k vývoji pandemie covidu-19 Centrum pro modelování biologických a společenských procesů (BISOP).

„To je pravděpodobně následkem kombinace tří faktorů: možná až dvakrát většího rizika hospitalizace u varianty delta oproti variantě alfa, neúplné proočkovanosti rizikových skupin, ale také vyvanutí ochrany očkovaných,“ píše BISOP.

Odborníci upozorňují na srovnání s minulým rokem. V podobném tempu, jen zhruba s měsíčním zpožděním (24 dní), roste nejen počet nových případů, ale i hospitalizací a úmrtí. Pro ilustraci – loni 10. října bylo v nemocnicích 2167 lidí a 437 pacientů v těžkém stavu, včera 2300 hospitalizovaných a 437 v těžkém stavu.

Zároveň se ale zkušenost roku 2020 a letoška odlišuje. Na jednu stranu je společnost více promořená a z téměř 60 procent proočkovaná, zároveň ale zápasíme s nakažlivější variantou delta a nejsou v platnosti v podstatě žádná opatření omezující množství rizikových kontaktů. Podle BISOPu se tyto protichůdné síly vzájemně vyvažují a trend pandemie zůstává tedy meziročně podobný.

„Výše uvedené srovnání by tak mělo být dostatečným varováním, že pokud nebudou včas přijata účinná opatření, je pravděpodobné, že se bude opakovat loňský scénář včetně zaplnění nemocnic na hranici jejich kapacity,“ varuje BISOP.

BISOP: Testujme zaměstnance

Zcela zásadní je podle BISOPu očkování, které už ale nevyřeší aktuální situaci. Odborníci předpokládají, že v následující týdnech bude pokračovat nárůst nových případů, lidé ale zároveň částečně omezí počet svých rizikových kontaktů. To ale nebude na utlumení tempa pandemie stačit.

„V současné situaci je vzhledem ke kapacitám zdravotní péče nutno neprodleně přistoupit k opatřením snižujícím počty rizikových kontaktů, případně míru jejich rizikovosti. V dlouhodobém horizontu je žádoucí dosáhnout dostatečné imunity očkováním, přičemž ji nejspíš bude nutno dlouhodobě udržovat,“ dodává BISOP.

Centrum tedy doporučuje důsledné dodržování dokládání bezinfekčnosti nejen v restauracích nebo při volnočasových aktivitách, ale především v práci. To by tedy znamenalo opětovné zavedení povinného testování pro neočkované. Podle BISOPu je totiž nutné omezit nejnebezpečnější kontakty, a to právě nenaočkovaných zaměstnanců.

„V případě, že by se tato opatření ukázala jako nedostatečná, muselo by se pravděpodobně přistoupit k režimovým opatřením v podnicích spojených s volným časem, v krajním případě pak k jejich uzavírání,“ píše se v situační zprávě.

Odborníci dodávají, že v dlouhodobější perspektivě by pak stát měl vytvořit strategii motivující k očkování – zaměřenou na cílové skupiny neočkovaných a očkovaných váhajících s posilující dávkou.

„Motivace k očkování by ale neměla být jen negativní, jako jedna z možností pozitivní motivace se jeví proplácení nemocenské při závažnějších komplikacích po očkování či možnost výběru vakcíny,“ dodává BISOP.

Reklama

Doporučované