Hlavní obsah

Bitva s nepoctivými šmejdy: Benešová chce do konce roku zrušit uzavírání smluv po telefonu

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Reklama

„Šmejdi“ nejčastěji zneužívají důvěry seniorů. Je to i kvůli nedostatečnému společenskému životu důchodců, říkají experti.

Článek

Dobrý den, souhlasíte s touto nabídkou? Po odpovědi „ano“ také může zákazník zjistit, že uzavřel smlouvu. Tato praxe má zmizet. Ministerstvo spravedlnosti chce regulaci uzavírání smluv po telefonu stihnout do konce letošního roku. Smlouva by byla uzavřena až v okamžiku, kdy ji stvrdí podpis na papíře. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová to řekla na konferenci Šmejdi a jejich byznys.

„Byla bych ráda, aby se tato úprava do konce roku dostala do parlamentu, není důvod s tím nijak otálet,“ řekla Benešová.

Problematika nepoctivých prodejců neboli „šmejdů“ je dlouhodobě spojována se zneužíváním důvěry seniorů.

„Můžeme si za to i sami,“ řekl třiasedmdesátiletý herec a režisér a zakladatel tísňové služby Život 90 Jan Lorman. Předváděcí akce podle něj seniorům nahrazují nedostatečný společenský život. „Kdo má být aktivní? My, senioři. My si máme zakládat spolky,“ dodal.

Na vině je podle něj mimo jiné vyprázdněná společnost. Lorman poukázal na to, že je v Česku půl milionu jednočlenných domácností lidí starších 65 let. Právě staří lidé patří k těm nejzranitelnějším.

„Proč jsou senioři cílem? Je to dané biologickými změnami. Až devadesát procent seniorů má zhoršený zrak. Důležitá je třeba i svalová atrofie nebo zhoršená paměť a snížená schopnost se koncentrovat. Když je zahrnete informacemi, ti lidé je nestíhají zpracovat. Neznamená to, že jsou hloupí,“ řekl Lorman.

Paragraf 177 občanského zákoníku říká, že kdo jiného nutí, zneužívaje jeho tísně nebo závislosti, aby něco konal, opominul nebo trpěl, bude potrestán odnětím svobody nebo zákazem činnosti. Podle Lormana je zvláštní, že se nedaří šmejdy podle zákona odsoudit.

Předseda Českomoravské asociace energetických poradců Pavel Benešík upozornil také na paragraf 2950 občanského zákoníku o náhradě škody způsobené informací nebo radou. Podle tohoto zákona musí ten, kdo vystupuje jako odborník, uhradit škodu způsobenou neúplnou nebo nesprávnou informací. Podle Benešíka by právě tento paragraf mohl sloužit v boji proti podvodným poradcům, kteří například nabízejí výhodnější odběr energií, přestože jsou konečné náklady odběratele vyšší.

Pojem „šmejdi“ dostal do veřejné debaty stejnojmenný dokumentární film Silvie Dymákové o manipulaci a obchodních praktikách na výjezdových akcích pro seniory. Typicky šlo o prodej hrnců za přemrštěné ceny. Dokument, částečně natočený skrytou kamerou, byl poprvé uveden v roce 2013.

Česká obchodní inspekce loni zaznamenala klesající počet předváděcích akcí. Aktivita nepoctivých obchodníků se podle inspektorů přesouvá na internet, telefonní linky nebo k podomnímu prodeji. Inspekce si to vysvětluje novelou zákona z roku 2016, která prodejcům zakazuje žádat peníze z uzavřené kupní smlouvy ihned na předváděcí akci. Platbu nebo její část mohou prodejci žádat teprve sedm dní poté.

Některé firmy se zaměřily na podomní obchod s elektřinou a plynem. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto vypracovalo deklaraci na ochranu zákazníků, kterou v létě podepsali zástupci firem pokrývajících přes 80 procent trhu. Ministerstvo navíc na začátek příštího roku chystá další novelu zákona. Takzvaní šmejdi se zaměřují i na další komodity, jako jsou nejrůznější látky vydávané za léky nebo výměna zámku u dveří.

Reklama

Doporučované