Hlavní obsah

Jediná nemoc, se kterou teď bojujeme, je rasismus, zní i z Premier League

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Křídelník Manchesteru City a anglické reprezentace Raheem Sterling se přidal k protestům proti rasismu ve společnosti.

Reklama

Článek

Protesty proti rasismu a policejní zvůli se ze Spojených států přenesly i do Velké Británie. Anglický reprezentační útočník Raheem Sterling si myslí, že je to důležitější téma než fotbal i koronavirus.

Ke Spojenému království dnes vzhlížíme jako k zemi, která by střední Evropě mohla být vzorem ohledně soužití různých etnik a potírání rasismu. Vrcholový fotbal, kde dnes hráči tmavé pleti tvoří někdy většinu kádru, byl ale ještě relativně nedávno záležitostí bílých sportovců. Aktéři dalšího pokračování Angličana se nebáli nakousnout ani tohle citlivé téma.

„Vždyť první černošský fotbalista nastoupil v základní sestavě anglické reprezentace až v roce 1978. Jmenoval se Viv Anderson a telegram mu tehdy kvůli tomu dokonce poslala sama královna,“ překvapí možná mnohé zajímavou informací Jindřich Šídlo. Šéfredaktor časopisu Football Club Karel Häring pak připomíná, že hráči tmavé barvy pleti zažívali dlouho od fanoušků peklo a rozhodně nebyli chráněni způsobem, jaký známe dnes.

Trio diskutujících ocenilo přístup Raheema Sterlinga, který se z černošských fotbalistů v Anglii přidal nejhlasitěji k protestům #BlackLivesMatter. Podle Häringa navíc u Sterlinga nejde o nějaký laciný pokus svézt se na módní vlně. „Víme, že to i v dětství neměl lehké a že se téhle problematice věnuje dlouhodobě,“ poznamenává Karel Häring. „On nepodporuje násilné protesty. Vůči tomu se vymezil. On podporuje to, aby se kluci jeho věku měli šanci dostat tam, kam on, aniž by jim někdo pořád připomínal, že mají jinou barvu pleti,“ dodává Šídlo.

Aktéři Angličana zmínili také křiklavý případ dlouholetého kapitána Chelsea Johna Terryho, který měl rasisticky urážet bratra slavného Ria Ferdinanda, Antona. Jiří Hošek připomněl, že historie hráčů jiné než bílé barvy pleti v nejvyšší anglické soutěži sahá až do začátku 20. století. Za Tottenham tehdy například nastupoval na křídle jistý Walter Tull, který se později stal prvním řádným důstojníkem tmavé pleti v pěší jednotce britské armády. K milovanému fotbalu, v němž zažil z dnešního pohledu nevídané rasové ústrky, se už Tull nikdy nevrátil. 8. března 1918 padl při německém útoku u francouzské vesničky Favreuil.

Trojice Hošek, Šídlo a Häring také prodiskutovala i odvolací bitvu advokátů Manchesteru City s UEFA o zákazu startovat po dobu dvou sezon v evropských soutěžích. Řeč přišla také na první rýsující se velký přestup letošního léta – pravděpodobné stěhování německého útočníka Tima Wernera z Lipska do jihozápadního Londýna na Stamford Bridge.

Čerstvou epizodu podcastu Angličan si poslechněte v přehrávači nahoře.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel, výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každý týden na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované